• Mircea Coșea, economist: „Deocamdată, UE este departe de a avea forță de a dezintegra în sensul denaționalizării, pierderii tradițiilor, a culturii”.
  • Mircea Coșea: „Europa încă practică și probabil că vă practica și mai mult în viitor o politică cu mai multe viteze cu mai multe sfere de influență”.
  • Mircea Coșea: „România este una dintre cele mai importante debușeuri pe care marile producții europene le au în această zonă”.

Economistul Mircea Coșea a spus la Aleph News„nimeni nu-și pierde identitatea națională în Uniunea Europeană”, iar această afirmație este o „chestiune care circulă în ideea suveranistă”.

„Deocamdată, UE este departe de a avea forță de a dezintegra în sensul denaționalizării, pierderii tradițiilor, a culturii, a specificităților. Încă nu a reușit să facă acest lucru. Se vorbește de o anumită federalizare, poate atunci ar fi mai bine din acest punct de vedere sau mai rău, asta depinde de cei care vor pleca, dar deocamdată suntem departe de așa ceva. Încă fiecare națiune își păstrează specificul, tradițiile, o anumită identitate.

Încă nu s-a reușit să existe un tratament egal al fiecăruia dintre noi. Europa încă practică și probabil că vă practica și mai mult în viitor o politică cu mai multe viteze cu mai multe sfere de influență.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

România încă nu e ieșită din periferia acestei Europe, nu este vina nimănui, este numai a noastră, dar succesele sau progresele pe care le-am făcut sunt absolut enorme. Însă, am plecat foarte de jos, am întârziat în anumite domenii, nu am înțeles anumite lucruri, poate am fi putut să facem mai mult, dar progresul este enorm și nimeni nu poate spune că Europa nu a contribuit ca fiecare român în parte să se simtă și să trăiască altfel”, a explicat economistul Mircea Coșea.

Mircea Coșea: „România nu este nici colonie, nici provincie, ci o piață de desfacere, din punct de vedere economic, pentru marile puteri ale Occidentului european”

„România este o piață de desfacere. Din punct de vedere economic, România este o piață de desfacere pentru marile puteri economice ale Occidentului european, dar asta nu înseamnă că suntem nici colonie, nici o anumită suveranitate.

Suntem o țară care încă nu am reușit să fim compatibili din punct de vedere al calității și intensității activității noastre economice cu cerințele pieței europene ceea ce face că din anumite puncte de vedere să fim subordonați marilor conducători europeni care desfac pe piața noastră și România este una dintre cele mai importante debușeuri pe care marile producții europene le au în această zonă”, a conchis Mircea Coșea.