- Deciziile autoritățile care se contrazic afectează și economia României
- Mircea Coșea: „Ceea ce este grav în pandemie din punctul de vedere al României nu e neapărat ritmul bugetar, ci faptul că nu mai există încredere în economie”
- Mircea Coșea: „Incertitudinea este la ordinea zilei și asta este cel mai rău lucru pe care poate să îl vadă economia României într-un moment de criză”
Joaca de-a carantina de la Timișoara a tulburat țara. Puși să voteze, bănățenii au refuzat carantina. Degeaba, decizia a venit de la centru. Timiș rămâne în carantină, a hotărât Raed Arafat. După ce acum o lună, la cazuri puține, era stăpân pe situație și spunea că realitatea a fost întotdeauna mai bună decât scenariile, azi premierul Cîțu se dă la o parte și spune că soluțiile trebuie găsite de autoritățile locale.
„Înțeleg că sunt particularități pentru fiecare zonă, dar soluțiile trebuie să vină de la cei care administrează, adică autoritățile locale”, a spus Florin Cîțu.
Conflictul Timișoara vs București împarte și PNL-ul în două. Ministrul de Interne, Lucian Bode, a spus că nu-și explică de ce timișorenii au votat pentru ridicarea carantinei.
„Domnul ministru nu înțelege, cum de obicei Bucureștiul nu înțelege Timișoara, cum n-a înțeles Timișoara nici în 1989, când ne-am revoltat împotriva comunismului. Nu înțelege nici acum, când se uită doar la cifre”, a spus la Digi24 șeful CJ Timiș, liberalul Alin Nica.
Despre carantină, inclusiv în București, se vorbește și la Ministerul Sănătății. Iar secretarul de stat Andreea Moldovan și-a spus părerea de medic.
„Dacă ar fi să facă abstracție de funcția pe care o am aș spune îmi doresc din tot sufletul o carantină națională pentru că sunt îngrijorată de ceea ce se întâmplă, însă, pe de altă parte, îmi doresc ca partea de economie să aibă o continuitate”, a spus Andreea Moldovan la Digi24.
Am ajuns să discutăm din nou despre carantină în toată țara, la mai puțin de o lună de când premierul era plin de optimism.
„Aceste scenarii se fac de luni, dar realitatea e mai bună decât scenariile. Suntem pe 3 în Europa și pe 7 în lume. Cele mai pesimiste scenarii nu se vor materializa”, spunea Florin Cîțu.
Mircea Coșea: „Sunt lucruri care te înfioară. Intră în carantină și cei care fac vaccin. Păi atunci de ce mai facem vaccin?”
„Carantina în Germania e concepută ca fiind o problemă a statului. Trebuie să compenseze cât mai mult pierderile sectoarelor din carantină, să mențină locurile de muncă pe cât este posibil și mai ales să mențină un anumit statut al cetățeanului german”, a spus Mircea Coșea, economist.
„Deși noi avem unele programe interesante de întrajutorare, nu s-au pus în practică sau sunt cu foarte mari întârzieri. Noi am alocat pentru pandemie foarte puțin din PIB. Cel mai puțin din Europa. Aproape întreg bugetul se bazează pe fonduri europene, care vor veni când vor veni, nu prea repede”, a adăugat analistul.
„Pandemia în România nu înseamnă chiar un blocaj total. Pandemia ar putea să creeze o situație și mai complicată din punct de vedere social. Ieșirilea astea în stradă (…) e prima dată când începe să se activeze o anumită parte a populației. Ceea ce se întâmplă acum e grav, pentru că nu există nicio informație clară. (…) Informația e proastă, este o debandadă extraordinară”, a spus Mircea Coșea.
„Incertitudinea este la ordinea zilei și asta este cel mai rău lucru pe care poate să îl vadă economia României într-un moment de criză”, crede Mircea Coșea.