• Scafandrii polonezi încearcă să dezamorseze „bomba cutremurului”, un dispozitiv exploziv de cinci tone din al doilea război mondial
  • Dispozitivul poreclit „Tallboy”, cunoscut și ca „bomba cutremurului”, a fost lansat de Royal Air Force într-un atac asupra unei nave de război naziste în 1945.

Scafandrii militari polonezi încep luni o operațiune delicată pentru dezactivarea unei bombe din cel de-al doilea război mondial în partea de jos a unui canal de lângă Marea Baltică, anunță NDTV. Dispozitivul de cinci tone – poreclit „Tallboy” și cunoscut și sub numele de „bomba cutremurului” – a fost lansat de Royal Air Force într-un atac asupra unei nave de război naziste în 1945.

„Tallboy” fost descoperită anul trecut în timpul dragării în apropierea orașului port Swinoujscie – fost Swinemunde, o parte a Germaniei – în nord-vestul al Poloniei.

Este o premieră mondială. Nimeni nu a dezamorsat vreodată un Tallboy atât de bine conservat și sub apă”, a declarat purtătorul de cuvânt al celei de-a 8-a flotile de apărare a coastelor marinei poloneze cu sediul în Swinoujscie.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Aproximativ 750 de locuitori au fost evacuați pe o rază de 2,5 kilometri în jurul bombei și se preconizează că operațiunea va dura până la cinci zile.

Traficul maritim pe canalul de navigație și pe căile navigabile înconjurătoare va fi suspendat într-o zonă de 16 kilometri în jurul operațiunii de eliminare a bombelor.

Primele două sau trei zile vor fi pregătitoare. Scafandrii noștri vor săpa în jurul bombei, care este îngropată la o adâncime de 12 metri. Numai nasul său iese„, spun reprezentanții autorităților.

Dacă totul merge bine, următorul pas va fi neutralizarea încărcăturii explozive rămasă în rachetă printr-o explozie controlată.