• Misiunea KFOR a anunțat, luni, intensificarea patrulelor la frontiera cu Serbia.
  • Ambasada SUA în Serbia a comunicat că oficiali militari americani şi canadieni au vizitat punctele de trecere a frontierei.
  • Misiunea KFOR dispune de aproximativ 4.000 de militari din 28 de țări și este condusă de NATO.

Luni, misiunea NATO în Kosovo (KFOR) și-a anunțat intensificarea numărului de patrule la granița cu Serbia, pentru a reduce tensiunea generată de o dispută privind plăcuțele de înmatriculare auto, relatează Associated Press.

„KFOR a intensificat numărul patrulelor în Kosovo, inclusiv în zona de nord a Kosovo”, a transmis Misiunea NATO.

Ambasada SUA în Serbia a comunicat că oficiali militari americani şi canadieni au vizitat punctele de trecere a frontierei Jarinje şi Brnjak „pentru a-şi face o idee mai clară asupra situației. Au fost mulțumiți să observe că misiunea KFOR este un factor de stabilizare”, a subliniat Ambasada americană.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Misiunea KFOR, care dispune de aproximativ 4.000 de militari din 28 de țări, este condusă de NATO, dar beneficiază de susținere din partea Națiunilor Unite, Uniunii Europene şi altor entități internaționale. Obiectivul KFOR este reducerea tensiunilor dintre etnicii albanezi, majoritari în Kosovo, şi etnicii sârbi, aflați în minoritate.

Președintele sârb, Aleksandr Vucici, a avertizat NATO că Serbia va interveni în Kosovo dacă etnicii sârbi mai sunt supuși presiunilor Administrației de la Priştina. Serbia a sporit nivelul alertei militare săptămâna trecută, iar armata sârbă a trimis avioane şi elicoptere militare în apropierea frontierei Kosovo.

Etnici sârbi din Kosovo au blocat frontiera cu Serbia pentru a protesta față de o reglementare a autorităților kosovare privind obligativitatea înlocuirii numerelor de înmatriculare auto cu unele temporare la intrarea pe teritoriul kosovar.

Autoritățile de la Priştina au mobilizat membri ai unităților speciale ale poliției pentru a proteja agențiile poliției de frontieră. Guvernul de la Priştina susține că decizia este o replică la o măsură similară a Serbiei, care nu recunoaște Kosovo ca stat.

În urmă cu câteva zile, oficiali guvernamentali de la Priştina au declarat că o clădire a fost incendiată, iar alta a fost vizată de un atac cu grenade care nu au explodat, în incidente atribuite etnicilor sârbi.