• Rusia organizează exerciții militare în zona Mării Negre
  • Participă peste 80 de mii de soldați, adică mai mulți decât are România
  • Au fost scoase din garaje sute de tancuri, blindate, lansatoare de rachete și camioane

Putin și prietenii săi își încordează mușchii în stepa dintre Marea Neagră și Marea Caspică.

Ieri a început un exercițiu militar la care participă peste 80 de mii de soldați, adică mai mulți decât are România. Marea majoritate din Rusia, dar au fost chemați militari din Belarus, China și Pakistan. De asemenea, va fi implicat și Iranul.

Este o mobilizare foarte mare a armatei ruse. Au fost scoase din garaje sute de tancuri, blindate, lansatoare de rachete și camioane. Plus avioane de vânătoare și nave de luptă.

Cu zona în care au loc exercițiile militare se învecinează Georgia și Ucraina, țări ocupate parțial de soldați ruși.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Ministerul Apărării condus de Serghei Șoigu, considerat drept potențial succesor al lui Putin a spus că sunt ultimele antrenamente ale anului.

80.000 de militari reprezintă a zecea parte din efectivul militar al Rusiei

Spre comparație, exercițiile NATO cele mai mari din Europa, cu o largă participare, de peste 20 de state aliate și partenere, strâng în jur de 30.000 de militari.

Anul acesta, exercițiul organizat de americani, Defender Europa, la care urma să participe 17 țări, printre care și România, ar fi avut puțin peste 30.000 de militari, dar din cauza pandemiei a fost mult redus.

Armata rusă are echipamente noi, dar în număr foarte mic, din cauza constrângerilor financiare. La acest exercițiu participă 250 de tancuri, 450 de diferite vehicule blindate, sute de avioane și nave de luptă.

Orice acțiune militară în zona de sud și vest este în atenția autorităților românești, dar și a celor NATO. Manevrele vaselor și avioanelor din Flota Mării Negre vor fi, mai mult ca sigur, monitorizate.

România a cerut sprijinul țărilor membre NATO după ce Rusia a anexat ilegal Crimeea în 2014 și a sprijinit insurgenții din estul Ucrainei. Patru nave NATO, două americane, una britanică și una franceză sunt în Marea Neagră. Canada are la Mihail Kogălniceanu o escadrilă de avioane, șase CF-188 Hornet, pentru a ne ajuta în misiunile de poliție aeriană.