Vaccinul creat de Moderna este eficient în faţa noii variante a coronavirusului din Marea Britanie, a declarat compania, conform publicaţiei The New York Times.

Totuşi, dozele nu oferă acelaşi randament în ceea ce priveşte tulpina din Africa de Sud, aşa că gigantul farmaceutic va dezvolta o nouă formă a vaccinului care ar oferi acelaşi nivel de imunitate, circa 95%, reiese dintr-un studiu realizat zilele trecute.

Vaccinul COVID-19 produs de Moderna își păstrează activitatea de neutralizare împotriva tulpinilor emergente identificate pentru prima dată în Marea Britanie și Republica Africa de Sud”, precizează compania într-un comunicat de presă.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Câteva aspecte importante

  • Rezultatele sunt obținute din studiile de neutralizare in vitro a serurilor de la indivizi vaccinați cu Vaccinul COVID-19 produs de Moderna;
  • Protocolul de tratament cu două doze de vaccin COVID-19 produs de Moderna, la doza de 100 µg, este în prezent așteptat să ofere o protecție împotriva tulpinilor emergente detectate până acum:
    • Nu a fost înregistrat niciun impact semnificativ asupra titrurilor de neutralizare față de varianta B.1.1.7 (identificată pentru prima dată în Marea Britanie);
    • O reducere de șase ori a titrurilor de neutralizare a fost observată la varianta B.1.351 (identificată pentru prima dată în Republica Africa de Sud), în raport cu variantele anterioare. În ciuda acestei reduceri, nivelurile de neutralizare a titrului în cazul B.1.351 rămân peste nivelurile care se așteaptă să ofere protecție.
  • Pentru și mai multă precauție, Moderna lansează un program clinic pentru a crește imunitatea la variantele emergente:
    • Compania va testa o doză suplimentară de rapel a vaccinului COVID-19 (mRNA-1273), pentru a studia capacitatea de a crește în continuare titrurile de neutralizare împotriva tulpinilor emergente;
    • Compania promovează o variantă emergentă de rapel candidat (mRNA-1273.351) împotriva variantei B.1.351.

În timp ce luptăm să învingem COVID-19, care a creat o pandemie la nivel mondial, credem că este important să fim proactivi pe măsură ce virusul evoluează. Aceste date noi ne întăresc încrederea că vaccinul COVID-19 produs de Moderna ar trebui să ofere protecție împotriva acestor noi tulpini detectate” a declarat Stéphane Bancel, Chief Executive Officer al Moderna.

Până acum au fost administrate la nivel global 65,6 milioane de doze ale vaccinului anti-coronavirus, potrivit datelor colectate de Bloomberg.