Moldova e sub presiunea interferențelor Moscovei. Opinia rămâne împărțită cu privire la aderarea la UE

Moldovenii se vor prezenta duminică la urne pentru un vot dublu, alegerea viitorului președinte și pentru a vota în cadrul unui referendum privind aderarea țării la Uniunea Europeană.

Indiferent de poziția lor în spectrul politic, majoritatea moldovenilor doresc salarii mai mari și o calitate mai bună a vieții, scrie Euronews.

Civilizație europeană sau moștenire sovietică

Cu toate acestea, părerile sunt împărțite cu privire la aderarea la UE. Unii sunt sceptici că aderarea va aduce schimbările promise, în timp ce alții preferă să mențină o relație cordială cu Rusia.

„Acest referendum are într-adevăr o valoare existențială pentru noi, pentru cetățenii moldoveni, pentru că va determina civilizația pentru statul nostru și pentru societatea moldovenească”, a declarat analistul politic, Anatol Țăranu, pentru Euronews.

Noi suntem cu adevărat europeni, în sensul că ne alăturăm civilizației europene sau continuăm să rămânem sovietici și să aparținem unei civilizații care a intrat în istorie.

Potrivit sondajelor, sprijinul moldovenilor pentru aderarea la UE este de aproximativ 60%.

Pentru ca referendumul să fie considerat valid, este necesară o prezență la vot de 33%, ceea ce înseamnă că multe campanii susținute de Rusia s-au concentrat pe demobilizarea alegătorilor.

Interferențele electorale ale Rusiei

La începutul acestei luni, autoritățile moldovene au avertizat că aproximativ 14 milioane de euro din fonduri rusești au fost direcționate direct în conturile a 130.000 de moldoveni în încercarea de a le cumpăra voturile împotriva UE.

Oligarhul pro-rus Ilan Șor, cunoscut pentru conducerea operațiunilor secrete ale Kremlinului în Moldova, a oferit, de asemenea, public bani pentru voturi împotriva integrării în UE.

Chișinău estimează că Rusia a cheltuit în total până la 100 de milioane de euro pentru a submina procesul electoral, inclusiv prin campanii coordonate de dezinformare menite să influențeze sau să suprime votul.

Joi, prim-ministrul Moldovei, Dorin Recean, a recomandat alegătorilor să rămână vigilenți.

În ultimul timp, încercările de destabilizare din partea grupurilor criminale, controlate din exterior, s-au intensificat”, a declarat el.

Depinde de voi, dragi cetățeni, să opriți atacul asupra democrației. Duminică veți face alegerea: ne întoarcem în trecut, singuri, fără resurse pentru dezvoltare, vulnerabili la provocări, sau mergem spre viitor, în familia țărilor civilizate?”

Exit mobile version