• Rusia a bombardat rețeaua electrică și alte instalații cu rachete și drone explozive timp de săptămâni întregi.
  • Noile lovituri au acumulat și mai multă presiune intensă asupra unui sistem energetic care este afectat mai repede decât poate fi reparat.
  • Ei spun că are efectul opus, întărind hotărârea ucrainenilor.

Mai mult de jumătate din Moldova a rămas în întuneric după ce un atac de rachete rusești a scos din funcțiune ultimele trei centrale nucleare ucrainene complet funcționale. În cea mai recentă escaladare, impactul atacurilor Rusiei a trecut la vecinul Ucrainei, o națiune cu 2,6 milioane de locuitori, deoarece cea mai mare parte a Ucrainei a fost, de asemenea, deconectată de la rețea.

Atacul mortal care a declanșat o alertă la nivel național a venit la câteva ore după ce un atac cu rachete a distrus în timpul nopții o maternitate din sudul Ucrainei, ucigând un bebeluș de două zile. Mama bebelușului și un medic au fost scoși în viață din dărâmături.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat într-o declarație că loviturile Rusiei asupra Ucrainei au lăsat Moldova în întuneric”. Liderul pro-occidental a promis că viitorul Moldovei trebuie să rămână spre lumea liberă”.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spuni, a declarat că mai mult de jumătate din țară trebuie să fie reconectată după pana masivă de curent”. Moldova este una dintre cele mai sărace țări din Europa și are cel mai mare număr de refugiați ucraineni pe cap de locuitor.

Între timp, Parlamentul European a votat cu o majoritate covârșitoare pentru a desemna Rusia drept stat sponsor al terorismului, argumentând că atacurile sale asupra unor ținte civile, cum ar fi infrastructura energetică, spitalele și școlile, au încălcat dreptul internațional.

Până în prezent, SUA a refuzat să includă Rusia pe lista statelor care sponsorizează terorismul, alături de Cuba, Coreea de Nord, Iran și Siria, sub rezerva interdicției de a exporta produse de apărare și a restricțiilor financiare.

Rusia a bombardat rețeaua electrică și alte instalații cu rachete și drone explozive timp de săptămâni întregi. Noile lovituri au acumulat și mai multă presiune intensă asupra unui sistem energetic care este afectat mai repede decât poate fi reparat.

Oficialii ucraineni cred că președintele rus Vladimir Putin speră că mizeria locuințelor neîncălzite și neiluminate în frigul și întunericul iernii va întoarce opinia publică împotriva continuării războiului.