• Ucraina și Moldova au primit 27 de DA, dar în sala de așteptare mai sunt și alți candidați, precum Macedonia de Nord sau Albania.
  • Discuțiile cu Turcia, spre exemplu, sunt blocate de ani de zile, în condițiile în care țara are statutul de candidată încă din anul 1999.
  • Totodată, EUCO a decis să recunoască perspectiva europeană a Georgiei și este pregătită să acorde statutul de candidat după ce vor fi abordate prioritățile restante.

Consiliul European a decis acordarea statutului de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina și Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de către Charles Michel, președintele Consiliului European.

Acord. #EUCO tocmai a decis acordarea statutului de candidat la UE Ucrainei și Republicii Moldova. Un moment istoric. Ziua de astăzi marchează un pas crucial în drumul vostru spre UE. Felicitări (Volodimir Zelenski) și (Maia Sandu) și poporului ucrainean și moldovean. Viitorul nostru este împreună.”, scrie Michel pe Twitter.

Și președintele României a transmis un mesaj pe rețelele de socializare. „Realizare istorică astăzi, deoarece Consiliul European acordă statutul de candidat pentru Ucraina și Republica Moldova. Am ajuns la această decizie extraordinară în urma unui sprijin puternic și al unor demersuri intense”, a scris Klaus Iohannis, pe Twitter.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Totodată, EUCO a decis să recunoască perspectiva europeană a Georgiei și este pregătită să acorde statutul de candidat după ce vor fi abordate prioritățile restante.

Liderii europeni s-au întrunit joi, la Bruxelles, în Consiliu European, ca să ia o decizie cu privire la acordarea sau nu a statutului de candidat la integrarea în Uniunea Europeană pentru Ucraina și Republica Moldova.

Ucraina și Moldova au primit 27 de DA, dar în sala de așteptare mai sunt și alți candidați, precum Macedonia de Nord sau Albania. Discuțiile cu Turcia, spre exemplu, sunt blocate de ani de zile, în condițiile în care țara are statutul de candidată încă din anul 1999.

Reacțiile liderilor

„Zi istorică pentru Moldova: Consiliul European ne-a oferit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunități și mai multă ordine în țara lor.

Avem în față un drum complicat, care va cere multă muncă și efort – și pe care suntem pregătiți să-l parcurgem, împreună, pentru a asigura cetățenilor un viitor mai bun. Moldova are viitor, în Uniunea Europeană!”, a scris președintele Republicii Moldova, Maia Sandu pe Facebook.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a vorbit în fața Consiliului: „Una dintre cele mai importante decizii pentru Ucraina pentru toți cei 30 de ani de independență ai statului nostru. Cu toate acestea, această decizie nu este numai pentru Ucraina. Acesta este cel mai mare pas spre consolidarea Europei care ar putea fi făcut chiar acum, în timpul nostru și tocmai în contextul războiului rusesc, care ne testează capacitatea de a păstra libertatea și unitatea.

Mulțumim summitului tuturor liderilor europeni. Mulțumim eroilor noștri – tuturor și tuturor celor care apără independența Ucrainei și libertatea Europei cu armele în mână.
Mulțumesc! Vă mulțumim că ați făcut posibilă noua istorie a Europei – și mai puternică, și mai liberă.
Glorie Ucrainei!

Conferința de presă a Consiliului European după decizie:

Declarațiile președintelui României după întrunire: