• Tensiunea politico-militară crește între Taiwan și China.
  • De Ziua Națională a Chinei, Beijingul vrea să-și arate mușchii.
  • Taiwanul a activat sistemul antiaerian.

Autoritățile militare din Taiwan au mobilizat avioane de vânătoare și au activat sisteme antiaeriene în contextul în care zeci de aeronave militare chineze au pătruns vineri în zona aeriană taiwaneză, informează publicația The Hill.

Forțele Aeriene chineze au trimis în zona aeriană a Taiwanului 18 avioane de vânătoare J-16, două bombardiere H-6, patru avioane de vânătoare Suhoi Su-30 și o aeronavă antisubmarin.

Taiwanul a ripostat prin mobilizarea unor avioane de vânătoare şi activarea sistemelor antiaeriene, conform Ministerului Apărării de la Taipei.

Incidentele au avut loc de Ziua Națională a Chinei şi intervin după o serie de exerciții aeriene şi navale efectuate de armata chineză în apropierea Taiwanului.

Beijingul contestă vehement Administrația pro-independentă din Taiwan, teritoriu care este oficial parte a Chinei. Administrația de la Beijing a avertizat că va trimite armata în Taiwan dacă sunt continuate acțiunile separatiste.

Statele Unite au relații neoficiale cu Administrația pro-independentă din Taiwan şi tocmai au aprobat vânzarea unor sisteme antiaeriene în valoare de 750 de milioane de dolari, spre furia Beijingului.