• O mulțime de israelieni de extremă dreaptă au scos din mașină un bărbat pe care l-au bătut până a rămas inconștient
  • Manifestanții au motivat gestul spunând că au crezut că bărbatul este arab
  • Momentul a fost transmis în direct de televiziuni

O mulțime de israelieni de extremă dreaptă au scos din mașină un bărbat despre care credeau că este arab, l-au bătut și l-au lăsat într-o baltă de sânge, relatează The Guardian.

Atacul din Bat Yam, o suburbie din Tel Aviv, au fost transmis în direct la televizor. Cu toate acestea, poliția și serviciile de urgență au ajuns la fața locului după 15 minute, timp în care victima zăcea inconștientă în mijlocul străzii. Cei din mulțime au justificat atacul, spunând că bărbatul era un arab care încerca să-i disperseze pe naționaliștii de extremă dreapta. Însă filmările arată un bărbat care încearcă să evite manifestanții.

„Victima atacului este grav rănită, dar în stare stabilă”, a declarat într-un comunicat spitalul Ichilov din Tel Aviv.

În altă parte a suburbiei Bat Yam, un grup de israelieni îmbrăcați în negru a spart geamurile unui magazin cu înghețată deținut de arabi. De asemenea, ultranaționaliștii au putut fi văzuți scandând „Moarte arabilor!” la televiziune în timpul unei confruntări cu poliția de frontieră.

În orașul din nordul țării, Tiberiada, videoclipurile încărcate pe rețelele de socializare arătă cum mai mulți israelieni care flutură steaguri atacă o mașină.

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, le-a cerut atât evreilor, cât și arabilor să înceteze atacurile: „Nu contează pentru mine că îți fierbe sângele. Nu poți lua legea în mâinile tale”, a spus el.

Parlamentarul de extremă dreaptă Betzalel Smotrich, șeful partidului Sionismului Religios, s-a declarat „rușinat” de „cruzimea atroce” a atacului de la Bat Yam. „Frați evrei, opriți-vă! În niciun caz nu ne putem permite să luăm parte la astfel de acte violente”, a avertizat el. Rabinul șef al Israelului, Yitzhak Yossef, a cerut, de asemenea, încetarea atacurilor evreilor.

Manifestările israelienilor de extremă dreaptă au izbucnit miercuri seară în mai multe orașe, ducând la ciocniri cu polițiști și uneori cu israelieni arabi. Poliția a declarat că a arestat miercuri aproape 400 de persoane care se presupune că sunt „implicate în revolte și tulburări” în mai multe orașe din țară.