• Fotografia „mortului din Wuhan” a circulat pe rețelele de socializare, dar marea majoritate a mass-media a ignorat problema.
  • La acea vreme, câțiva trecători au preferat să ignore cadavrul, evitând să se apropie de el de teama virusului.
  • Familia bărbatului a asigurat că nu a fost bolnav de Covid și a apelat „să i se respecte intimitatea”.

Imaginea devenise simbolul haosului care domnea în Wuhan pe vremea cand se lupta cu coronavirusul: corpul unui bărbat a zăcut câteva ore pe un trotuar înainte de a fi luat de lucrători de salvare nervoși și copleșiți.

Scena, surprinsă exact acum un an de AFP, s-a produs în apropierea unui spital din metropola chineză, epicentrul epidemiei.

Și dacă nu a fost stabilită niciodată cauza morții, acest străin întins pe spate a devenit totuși peste hotare simbolul unui oraș coplesit de un misterios virus ucigaș.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

În Wuhan, această moarte, printre alte mii, rămâne dimpotrivă total necunoscută. Inclusiv pe strada unde bărbatul cu părul gri, care purta o mască, și-a dat ultima suflare.

Este „cu siguranță un zvon sau o minciună a mass-media străine”, asigură Yuan Shaohua al cărui magazin de fructe, situat la câteva zeci de metri de locul morții, fusese totuși unul dintre rarele magazine din cartier deschise în acea zi de izolare.

Domnul Yuan susține că „nu stie nimic” despre evenimentul care a avut loc in fata unei clădiri tipice din anii ’90, la parterul căreia se afla magazine locale.

Într-un oraș fantomă pus în carantină timp de o săptămână, „oamenii nu au îndrăznit să-și părăsească casele”, își amintește bărbatul de 46 de ani, cu șapcă albă pe cap.

La acea vreme, câțiva trecători au preferat să ignore cadavrul, evitând să se apropie de el de teama virusului.

„Respectă intimitatea”

În China, fotografia „mortului din Wuhan” a circulat pe rețelele de socializare, dar marea majoritate a mass-media a ignorat problema.

Câteva zile mai târziu, articole rare – fără fotografie – din presa oficială au adus la cunoștință faptele dând cuvântul așa-numitei familii a decedatului, un anume „domnul Xie”.

Familia citată a asigurat că nu a fost bolnav de Covid și a apelat „să i se respecte intimitatea”. Vârsta victimei nu a fost specificată.

Moartea sa a avut loc la câteva zeci de metri de spitalul numărul 6 din Wuhan … o unitate care adăpostea pacienți cu coronavirus. In contextul epidemiei, serviciile de urgență și poliția luaseră la acea dată precauții extreme cu cadavrul: decedatul a ramas pe trotuar mai mult de două ore, înainte de a fi ridicat de personalul îmbracat în costum complet de protectie.

În acea zi, cel puțin 15 ambulanțe, care răspundeau la alte apeluri, trecuseră fără oprire.

La acel moment, la fel ca un an mai târziu, nici spitalul, nici autoritățile locale nu au răspuns la o cerere de informații cu privire la identitatea victimei și cauzele morții acesteia.

Iar comercianții și rezidenții din cartier intervievați de AFP își exprimă neîncrederea.

„Răspândirea zvonurilor”

Moartea acestui bărbat, „nu auzisem niciodată de ea”, este surprinsă Huang Shunxing, la vederea fotografiei în cauză, făcută practic în fața magazinului ei.

Străinul a decedat în fața unui magazin de mobilă înlocuit acum de un supermarket și un modest magazin de loto deschis în vara trecută de doamna Huang, care ramane imperturbabila în fata vestii.

Această amintire a dramei de acum un an nu se potrivește cu povestea impusă de regimul comunist, care încearcă să-i facă pe oameni să uite haosul din primele săptămâni ale epidemiei. Beijingul insistă acum asupra eradicării virtuale a virusului pe solul național, spre deosebire de situația din restul lumii.

În Wuhan acum, „afacerile merg bine!” zâmbește managerul care era șomera acum un an.

Îmbrăcată într-o haină neagră și în picioare în spatele unui afiș de lozuri, ea spune că este „încântată” că s-a mutat într-un oraș care acum este „în siguranță” la nivel sanitar.

Aceeași nedumerire din partea unuia dintre clienții săi, domnul Wang, în vârstă de 58 de ani, dar foarte la curent cu știrile din cartier.

El susține că a aflat „foarte devreme”, în decembrie 2019, de existența unei boli misterioase datorită mesajelor care circulau pe rețelele de socializare.

Dar la câțiva metri distanță, „mortul din Wuhan” nu i-a lăsat nicio amintire.