• Un azil din orașul belgian Mol a devenit focar de COVID-19 după vizita lui Moș Crăciun
  • „Este o zi tristă pentru cămin”, a declarat primarul orașului
  • Un virusolog din Belgia consideră ideea vizitei ca fiind neinspirată
  • Dr. Maria von Kerkhove, reprezentant OMS, a declarat că Moș Crăciun e imun la Covid și va aduce cadouri și anul acesta

În Belgia, Moș Crăciun a adus pe lângă cadouri și o infecție cu COVID-19 pentru 75 de persoane, rezidenți și personal ai unui cămin. Instituția adăpostește 150 de persoane.

Vizita Moșului de săptămâna trecută este cauza unei infectări în masă: 61 de persoane în vârstă și alte 14 îngrijitori de la căminul din Mol, Antwerp. Unul dintre rezidenți a avut nevoie de o mască de oxigen.

Moș Crăciun a dezvoltat simptome și a fost testat pozitiv la SARS-CoV-2 la numai trei zile după vizita la cămin. Din această cauză, a fost începută o testare în masă a celor care beneficiază de serviciile căminului.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Este o zi tristă pentru cămin. Este o presiune pe care o poartă cel care l-a impersonat pe Moș Crăciun, dar și cei care au organizat vizita”, a spus presei locale primarul din Mol.

Imagini din cadrul vizitei arată cum nu toți vârstnicii poartă mască, iar Moșul și ajutoarele sale nu au păstrat distanța de 2 metri.

Administrația locală a descris organizarea evenimentului ca fiind una „complet iresponsabilă”.

Marc Van Ranst, un virusolog de top din Belgia a spus că este puțin probabil ca voluntarii din echipa Moșului să fi creat un focar atât de mare. „Chiar și pentru o răspândire rapidă, sunt prea multe infecții deodată”, a declarat Ranst. Acesta crede că cel mai important factor al răspândirii este instalația de ventilare a aerului, iar vizita moșului în timpul pandemiei a fost „o idee foarte proastă”.

Luni, OMS l-a declarat pe Moș Crăciun imun la Covid-19 și liber să aducă daruri.