- Inflația Rusiei a ajuns la 7,4%,aproape dublul obiectivului de 4% al băncii sale centrale.
- Moscova are un deficit de muncitori de aproximativ 5 milioane de persoane.
- Moscova are în plan să cheltuiască suma record de 386 mld. $ pentru apărare.
Economia Rusiei este atât de dominată de războiul din Ucraina încât Putin nu-și permite nici să piardă, nici să câștige războiul, spun unii economiști.
Advertisment
Potrivit acestora, creșterea PIB-ului Rusiei din ultimii ani a fost în special provocată de cheltuielile militare enorme, în contextul în care și anul acesta Moscova plănuiește să cheltuiască suma record de 386 de miliarde de dolari pentru apărare.
Cu toate acestea, celelalte domenii cheie ale economiei Rusiei se află în pierdere.
Recomandări
Cum stă Rusia cu banii?
Se pare că nu stă foarte bine. Asta pentru că economia Rusiei este complet dependentă de războiul din Ucraina. Deși PIB-ul Rusiei a crescut, de exemplu în al treilea trimestru din 2023 cu 5,5%, cea mai mare parte a creșterii acesteia vine pe fondul cheltuielilor militare.
Vorbim aici despre salariile militarilor, muniția cumpărată, tancurile, avioanele, dar și despre bani dați drept compensație persoanelor rănite în război sau familiilor celor care și-au pierdut viața pe front.
Anul acesta fondul monetar internațional se aștepta la o creștere de 3,6%, mai mare și decât a Statelor Unite ale Americii. Rusia se confruntă cu un deficit enorm și de muncitori, în jur de 5 milioane de persoane, iar acest lucru duce, bineînțeles, la o creștere exponențială a salariilor celor aflați acum în Rusia. Pierde oameni pentru că aceștia și emigrează, dar și pentru că îmbătrânește populația.
Vârsta medie, în acest moment, în Rusia este de 60 de ani, deci o cincime din populația rusă are acum această vârstă. Totodată se așteaptă ca Rusia să aibă cu 142 de milioane de oameni mai puțin în 2030, tot din cauza emigrării.
Inflația este și ea mai mare de 8,4%, alte surse spun 8,6%, oricum cu mult mai mare decât obiectivul de 4% al băncii centrale rusești pentru acest an. Deși se pare că venitul național brut al Rusiei crește, nu există îmbunătățiri în domenii precum educația, sănătatea, tehnologia și infrastructura.
Economiștii spun că Rusia nu poate acum nici pierde, nici câștiga acest război pentru că dacă va câștiga războiul din Ucraina și va ocupa în totalitate teritoriul ucrainean, nu va putea să reconstruiască țara din cauza costurilor foarte mari și a faptului că rămâne oricum izolată de piața globală. În cel mai rău caz în acest context, ar deveni dependentă de China, iar dacă va pierde, oricum efortul de refacere apropiei economii va fi foarte mare.
Citește și
- Descoperă cele mai „Instagramabile” locuri. Unde călătorești iarna pentru peisaje demne de fotografiat?
- Suedia va finanța producția de drone cu rază lungă de acțiune pentru Ucraina. Umerov: „Este vorba de securitate comună”
- „Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili