• Compania energetică daneză Ørsted a anunţat marţi că livrarea de gaze ruseşti către Danemarca va fi suspendată începând cu 1 iunie.
  • Rusia a anunţat că va accepta numai plăţi pentru livrările de gaze naturale în moneda naţională, cerând cumpărătorilor să deschidă conturi bancare în ruble.
  • Gazele reprezintă 18% din energia consumată anual în Danemarca.

Compania energetică daneză Ørsted a anunţat marţi că livrarea de gaze ruseşti către Danemarca va fi suspendată începând cu 1 iunie, la ora locală 6.00, după ce societatea a refuzat să facă plata în ruble.

Deoarece nu există o conductă din Rusia direct către Danemarca, Rusia nu va putea suspenda direct furnizarea de gaze către Danemarca şi, prin urmare, Danemarca va putea obţine gaze. Cu toate acestea, acest lucru implică faptul că gazul destinat Danemarcei trebuie să fie achiziţionat pe scară mai largă de pe pieţele europene de gaz, a arătat Ørsted într-un comunicat, potrivit Le Figaro.

Gazul pentru Danemarca trebuie, într-o măsură mai mare, să fie achiziţionat de pe piaţa europeană a gazelor naturale. Ne aşteptăm ca acest lucru să fie posibil”, a declarat, conform Reuters, directorul general al Orsted, Mads Nipper.

Recomandări

P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”
LE FACEM FAȚĂ?
CARE-I SOARTA PENTRU TESLA?
CE ALEGE ZUCKERBERG ÎN MODĂ

Rusia a anunţat că va accepta numai plăţi pentru livrările de gaze naturale în moneda naţională, cerând cumpărătorilor să deschidă conturi bancare în ruble, în caz contrar riscând suspendarea livrărilor.

Măsura vine ca răspuns la o serie de sancţiuni internaţionale care au atins Moscova după ce Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie, inclusiv îngheţarea activelor în valută deţinute în străinătate.

Gazele reprezintă 18% din energia consumată anual în Danemarca.

Producţia internă a reprezentat trei sferturi din gazul consumat în 2019. Rusia este una dintre principalele surse de import de gaze naturale, potrivit Agenţiei daneze pentru energie.