Motivele pentru care americanii au reciclat ventilatoarele rusești, trimise ca ”ajutor umanitar”

Sursa foto: Profimedia
  • SUA a reciclat ventilatoarele pulmonare Aventa-M trimise de Rusia
  • Spitalele americane nu au utilizat ventilatoarele pentru că prezintă erori de producţie în ceea ce priveşte voltajul.
  • Inițial, Trump califica transportul rusesc drept „o mulţime de lucruri medicale de înaltă calitate”.

Statele Unite au reciclat zeci de ventilatoare pe care Rusia le-a trimis ca „ajutor umanitar” pentru combaterea coronavirusului, a declarat pentru BuzzFeed un purtător de cuvânt al Biroului Federal pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă (FEMA).

Jurnalistul BuzzFeed, Chris Miller, a aflat că ventilatoarele au fost reciclate în iulie anul acesta, scrie Meduza.

Rusia a trimis 45 de ventilatoarele pulmonare Aventa-M în aprilie 2020, dar acestea nu au fost niciodată folosite în clinicile americane. 

BuzzFeed a numit două motive principale pentru care SUA au refuzat să folosească aparatele rusești. În primul rând, în primăvară, au avut loc două incendii în spitalele din Moscova și Sankt Petersburg, care au fost asociate cu scurtcircuitele aparatelor Aventa-M. În al doilea rând, echipamentul nu a putut fi utilizat din cauza unui nivel de tensiune calculat diferit: dispozitivele aveau nevoie de adaptoare care nu erau disponibile în clinicile americane. Dispozitivele Aventa-M sunt fabricate de compania Radioelectronic Technologies, care se află sub sancțiuni SUA.

Echipamentele care au ajuns în lăzi cu inscripția „Din Rusia, cu dragoste” au făcut parte dintr-un mediatizat schimb de ajutoare umanitare între cele două țări.