- Motivele pentru care Germania nu trimite arme în Ucraina sunt istorice și complexe.
- Ororile din secolul al XX-lea influențează politica externă de astăzi.
- Germanii consideră că negocierea diplomatică este cea mai bună modalitate de a rezolva conflictele.
Motivele pentru care Germania nu trimite arme în Ucraina țin de istorie, de implicare și de rezolvare a problemele pe cale diplomatică. Refuzul Germaniei de a trimite arme în Ucraina i-a nedumerit și iritat pe unii aliați. Motivele pentru care cea mai puternică țară europeană stă deoparte sunt istorice și complexe. Există o mare câmpie cu iarbă la est de Berlin, unde solul ascunde povești teribile.
În timp ce fermierii ară, lamele lor dau de oase umane, arme, fragmente ale uneia dintre cele mai brutale bătălii din cel de-al Doilea Război Mondial. Era primăvara anului 1945. Hitler se ascundea într-un buncăr din Berlin, iar trupele sale erau în retragere. Forțele sovietice avansau dinspre est pe câmpie, dar, deasupra lor, pe un deal numit Seelow Heights, naziștii își luaseră o poziție defensivă.
A fost, după toate mărturiile, o baie de sânge noroioasă și haotică. Sovieticii au învins în cele din urmă, grăbind sfârșitul războiului, dar se estimează că până la 30.000 dintre soldații lor au fost uciși.
Să vizitezi memorialul de la Seelow Heights înseamnă să înțelegi cât de adânc înrădăcinată rămâne istoria acestei țări în mintea multor germani – și cum ororile secolului al XX-lea influențează și astăzi politica sa externă. Acesta este unul dintre motivele pentru care Germania a refuzat să trimită arme în Ucraina, ceea ce a provocat un răspuns furibund din partea politicienilor de acolo.
Germania: Negocierea diplomatică este cea mai bună modalitate de a rezolva conflictele
Aceasta este, în general, o națiune de pacifiști. Un sondaj anual relevă faptul că majoritatea germanilor cred că negocierea diplomatică este cea mai bună modalitate de a rezolva conflictele. Trupele germane participă rareori la altceva decât la misiuni de menținere a păcii, există puține excepții – și au fost controversate -, inclusiv în Balcani în anii ’90 și, mai recent, în Afganistan.
De asemenea, este, în mod ironic, unul dintre cei mai mari exportatori de arme din lume (deși producția sa este eclipsată de cea a SUA și a Rusiei). Dispune de controale stricte asupra destinației armelor, chiar dacă guvernul Angelei Merkel a fost uneori acuzat că nu respectă aceste reguli.
„Germania are o politică de lungă durată de reținere atunci când vine vorba de conflicte militare de orice fel, iar exportul de arme este văzut ca alimentând conflictele, mai degrabă decât reducându-le”, spune Thomas Kleine-Brockhoff de la German Marshall Fund. „Această politică de lungă durată spune că Germania nu exportă arme în zonele de conflict”.
Germania s-a abătut de la acest principiu, pentru a înarma luptătorii Peshmerga care se luptă cu SI în nordul Irakului. Dar situația din Ucraina este diferită, spune el. Motivul este istoria – uciderea de către naziști a milioane de oameni în Ucraina și Rusia.
„Să exporți arme în ținuturile de sânge pentru care Germania a contribuit la crearea lor, să aprovizionezi o parte a ținuturilor de sânge cu arme… este o anatemă în dezbaterea politică germană”.