• Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că capturarea orașului este importantă pentru continuarea operațiunilor ofensive de succes în regiunea Donețk”.
  • Semnificația lui Soledar din punct de vedere militar este minimă și în mare măsură simbolică.
  • Un soldat ucrainean staționat în orașul Bakhmut a declarat pentru CNN că unitățile Kievului se află încă la periferia vestică” a orașului Soledar.

Rusia a declarat vineri că forțele sale au capturat Soledar, un oraș minier de sare din estul Ucrainei, în timp ce Kievul a respins aceste afirmații. În cazul în care trupele rusești vor cuceri într-adevăr orașul, aceasta ar însemna prima victorie a Moscovei în Donbas de luni de zile – oferind președintelui Vladimir Putin o veste bună după o serie recentă de eșecuri umilitoare pe câmpul de luptă.

Semnificația lui Soledar din punct de vedere militar este minimă și în mare măsură simbolică. Cu toate acestea, capturarea sa, dacă este confirmată, ar permite forțelor ruse, și în special grupului de mercenari Wagner, să se concentreze asupra Bakhmut din apropiere, care a fost o țintă încă din vară.

Cucerirea lui Soledar ar reprezenta, de asemenea, o victorie de PR pentru omul care conduce Wagner – oligarhul Evgheni Prigojin, care a criticat frecvent gestionarea de către Ministerul rus al Apărării a Operațiunii militare speciale” din Ucraina.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Ce se întâmplă în Soledar?

Așa cum s-a întâmplat adesea cu câștigurile și pierderile de pe câmpul de luptă, există rapoarte contradictorii din partea Rusiei și a Ucrainei cu privire la succesul avansării Rusiei în oraș. Ministerul rus al Apărării a declarat că capturarea lui Soledar a devenit posibilă datorită distrugerii constante a inamicului de către aviația de asalt și de armată, trupele de rachete și artileria unui grup de forțe rusești”.

Acestea au aplicat în mod continuu lovituri concentrate asupra pozițiilor Forțelor Armate ale Ucrainei din oraș, interzicând transferul rezervelor, aprovizionarea cu muniție, precum și încercările inamicului de a se retrage spre alte linii de apărare”, se arată într-un comunicat.

Ministerul rus al Apărării nu a făcut nicio referire la afirmațiile lui Wagner potrivit cărora compania militară privată ar fi condus operațiunea exclusiv ei. Complexul de măsuri implementate de grupul de trupe rusești a asigurat succesul operațiunilor ofensive ale detașamentelor de asalt pentru eliberarea orașului Soledar. Numai în ultimele trei zile, peste 700 de militari ucraineni și peste 300 de unități de armament ale Forțelor Armate ale Ucrainei au fost distruse în apropierea orașului Soledar”, a adăugat ministerul.

Alexander Șatov, șeful administrației susținute de Rusia din Șahtiorsk, în autoproclamata Republică Populară Donețk, a declarat că forțele Moscovei au evacuat aproximativ 100 de persoane din Soledar în oraș. El a declarat pentru agenția de știri de stat rusă RIA Novosti că alte 110 persoane erau așteptate să ajungă vineri.

Cu toate acestea, Serhii Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Armate Ucrainene, a declarat pentru CNN că trupele rusești nu controlează Soledar”. Un soldat ucrainean staționat în orașul Bakhmut a declarat pentru CNN că unitățile Kievului se află încă la periferia vestică” a orașului Soledar.

Taras Berezoveț, un căpitan din cadrul primei brigăzi a forțelor speciale ucrainene, a declarat că rămânerea în Soledar nu are niciun sens din punct de vedere militar, deoarece a fost complet distrus”. El a spus că el crede că o decizie de retragere va fi luată în zilele următoare, dar a precizat că va fi de competența Statului Major General să ia o astfel de decizie. El a adăugat că moralul în rândul unităților din linia întâi era ridicat.

El a spus că tovarășii săi din alte unități au înțeles că misiunea era să reziste cât mai mult timp și să ucidă cât mai mulți luptători ai grupului Wagner, și că o mare parte din luptele din ultimele două săptămâni au implicat lupte de stradă în Soledar între unități mici de patru până la opt luptători.

Berezovets a declarat că forțele ucrainene au continuat să le provoace pierderi grele rușilor. El a afirmat că un luptător wagnerian capturat le-a spus anchetatorilor că doar trei din cei 35 de oameni din plutonul său au supraviețuit. El nu avea cunoștință de existența unor trupe ucrainene blocate în Soledar și a spus că unitățile au fost retrase cu succes la periferia vestică, în apropierea gării.

Unde este Soledar și ce se află acolo?

Soledar se află în centrul regiunii Donbas, vasta întindere din estul Ucrainei, a cărei capturare a fost prețuită de Rusia mai presus de toate celelalte regiuni începând din vara anului trecut. Moscova o consideră teritoriu rusesc de când a afirmat ilegal că a anexat întreaga regiune Donețk – inclusiv cei aproximativ 40% care se află în afara controlului rusesc.

Acesta se află la doar câțiva kilometri nord-est de orașul mai mare Bakhmut, care a devenit poate cea mai disputată și mai cinetică parte a liniei de front de 1.300 de kilometri din Ucraina și scena unora dintre cele mai aprige lupte din război.

Prin urmare, Soledar a fost o țintă pentru forțele rusești încă din luna mai a anului trecut. Cu o populație de aproximativ 10.000 de locuitori înainte de război, are o valoare strategică mică în sine, dar este un punct de trecere în lupta de uzură a rușilor spre vest. Moscova se luptă de luni de zile să atace Bakhmut dinspre est, dar dacă ar captura Soledar, Moscova ar putea cel puțin să se apropie de oraș pe o cale diferită.

Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că capturarea orașului este importantă pentru continuarea operațiunilor ofensive de succes în regiunea Donețk”. Ministerul a adăugat că stabilirea controlului asupra Soledar face posibilă tăierea rutelor de aprovizionare pentru trupele ucrainene din Bakhmut”.