• INS a anunţat, vineri, că rata anuală a inflaţiei a urcat la 5,3% în luna august.
  • Energia electrică s-a scumpit cu 24,6% şi gazele cu 20%.
  • Investiţiile în economie au crescut cu 10% în prima jumătate a anului.

Premierul Florin Cîţu a pasat responsabilitatea creşterii preţurilor la BNR, spunând că are încredere că Banca Centrală va găsi soluţia pentru a tempera dinamica inflaţiei. Totuși, gazele şi energia nu sunt sub controlul Băncii Naţionale.

Declaraţia lui Cîțu vine în contextul în care INS a anunţat vineri că rata anuală a inflaţiei a urcat la 5,3% în luna august, după ce energia electrică s-a scumpit cu 24,6% şi gazele cu 20%. Premierul a mai spus că a venit şi cu o veste bună, aceea că investiţiile nete în economie au crescut cu 10% în prima jumătate a anului.

Pe categorii, cele mai mari creşteri de preţ, faţă de august 2020, au fost înregistrate la energie electrică, gaze și combustibili. Din categoria produselor alimentare, majorări esenţiale au fost consemnate la ulei, carne de peşte, brânză, pâine. Potrivit BNR, impactul acestui sector în totalul inflaţiei este de 2,7 puncte procentuale la finele lui 2021.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Cițu: „Am încredere că Banca Naţională va găsi soluţia pentru a tempera dinamica inflaţiei”

Iar începând cu 1 ianuarie 2021 piaţa de energie electrică a fost complet liberalizată. Măsura a venit într-un moment extrem de prost, când preţurile materiilor prime a început să crească la nivel mondial, producând distorsiuni pe piaţa din România.

„Vedem această creştere a preţurilor în special la produsele alimentare. M-am uitat la cifre în această dimineaţă. Acolo este dinamica cea mai mare, la produsele alimentare. La produsele nealimentare este o creştere de 3%. Am încredere că Banca Naţională va găsi soluţia pentru a tempera dinamica inflaţiei”, a declarat Florin Cîțu.