• SUA au deja două vaccinuri anti-COVID-19 aprobate
  • Primele doze de la Moderna vor fi distribuite mâine
  • America acordă imunitate companiilor care produc vaccinuri

Știi că SUA au deja două vaccinuri anti-COVID-19 aprobate. Ultimul este cel de la Moderna, care a fost aprobat de urgență de Agenția Americană a Medicamentului. Primele doze de la Moderna vor fi distribuite de mâine. Dar au apărut și problemele. Se livrează mai puține vaccinuri în mai multe state din SUA. Cauza este o greșeală la numărarea necesarului de doze, iar șeful operațiunii își cere scuze.

Ce explicații au dat autoritățile americane în acest caz

Felix Damian, corespodent Aleph News: „Generalul Gustave Perna, șeful operațiunii Warp Speed, a spus că este vina lui pentru că a numărat greșit dozele necesare și ca au fost erori în comunicarea cu mai multe state. Responsabilul operațiunii de distribuire a vaccinurilor în SUA spune că va învăța din greșeli și că până în ianuarie se vor livra 20 de milioane de doze de la Pfizer și de la Moderna, în comun.”

Autoritățile americane au reușit să-i motiveze pe mulți cetățeni ca să se imunizeze, dar cel putin 12 state au fost anunțate că vor primi mai puține doze săptămâna viitoare. Michigan, de pildă, unde se produce vaccinul Pfizer, primește acum 60 de mii de vaccinuri în loc de 86 de mii.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Odată cu vaccinurile astea pot apărea și situații mai puțin plăcute.

În ce fel vor răspunde producătorii, dacă apar efecte secundare


Producătorii sunt și ei sunt imuni la rândul lor, dar în fața legii. SUA a aprobat încă din 2005 un document legal prin care companiile care produc vaccinuri nu răspund pentru situațiile grave care pot apărea din cauza efectelor secundare, iar agentia FDA nu poate fi trasă la răspundere.
Si Marea Britanie acorda imunitate legala companiilor de medicamente in astfel de cazuri, dar Parlamentul European nu a aprobat inca o astfel de scutire pentru producatorii de vaccinuri, care spun ca adevaratul avantaj al imunitatii legale se traduce prin costuri mai mici de productie.