• Preşedintele Serbiei vrea să menţină o relaţie echilibrată cu Occidentul, Rusia şi China.
  • Aleksandr Vucici: Serbia este dispusă la discuţii cu Guvernul din Kosovo „fără un termen-limită” şi „în bună credinţă”.
  • Liderul de la Belgrad s-a declarat „eurorealist”, afirmând că aderarea Serbiei la Uniunea Europeană rămâne obiectiv strategic.

Serbia vrea să menţină o relaţie echilibrată cu Occidentul, Rusia şi China, în contextul în care speră să adere la Uniunea Europeană şi să ajungă la o soluţie în problema Kosovo, afirmă preşedintele Aleksandr Vucici, citat de agenţia de presă Reuters.

Aleksandr Vucici, a cărui formaţiune, Partidul Progresist, se clasează pe primul loc în preferinţe înaintea scrutinului parlamentar din 21 iunie, a declarat că Serbia este dispusă la discuţii cu Guvernul din Kosovo „fără un termen-limită” şi „în bună credinţă”, subliniind însă că recunoaşterea reciprocă nu este o opţiune.

„Suntem pregătiţi pentru discuţii, dar fără vreun steag alb. Dialogul este bine-venit dacă este dialog, în care să se vadă ce este posibil, ce este compromis. Credem că este în cel mai bun interes al albanezilor kosovari şi al comunităţii internaţionale să discutăm despre circulaţia liberă a capitalului, oamenilor şi serviciilor”, a afirmat Aleksandr Vucici.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Preşedintele Serbiei a subliniat că nu intenţionează să opteze între Rusia, Uniunea Europeană şi China.

„Avem propria agendă (…). Cum am putea spune «Trăiască Hong Kong sau Taiwan», iar apoi să aşteptăm susţinere pentru integritatea noastră teritorială, ca să nu mai spun că ei sunt prietenii noştri care ne-au ajutat”, a precizat Vucici.

Liderul de la Belgrad s-a declarat „eurorealist”, afirmând că aderarea Serbiei la Uniunea Europeană rămâne obiectiv strategic. „În afară de valorile comune, 67% dintre schimburile noastre comerciale sunt cu UE”, a amintit Aleksandr Vucici.