• Musulmanii uiguri sunt înregimentați forțat în tabere de reeducare în China
  • O fostă deținută, Sayragul Sautbay a povestit chinul prin care trec musulmanii din China
  • Aceștia sunt supuși la multiple abuzuri în taberele menite să combată extremismul

O fostă deținută a taberelor de reeducare din China, Sayragul Sautbay, a fost eliberată în regiunea Xinjiang în urmă cu doi ani, informează Al Jazeera. Sautbay încă își amintește umilința suferită și are coșmaruri din cauza violenței îndurate.

Sayragul Sautbay este medic și pedagog, iar acum locuiește în Suedia, împreună cu cei doi copii ai săi. A publicat de curând o carte în care relatează chinul îndurat de ea și alți uiguri deținuți în tabără: bătăi, abuzuri sexuale și sterilizare forțată.

Un mod de a-i umili pe uiguri, dar și pe alte minorități musulmane din China, era să fie forțați să mănânce carne de porc, de altfel un aliment complet interzis în islam.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

„În fiecare vineri eram obligați să mâncăm porc. Au ales intenționat ziua sfântă pentru musulmani. Dacă refuzai, erai pedepsit crunt”, spunea Sautbay. Ideea era ca musulmanii deținuți să se simtă vinovați și rușinați, iar umilința suferită „este greu de explicat în cuvinte”, spunea aceasta.

Mărturiile lui Sautbay și ale altor foști deținuți indică modul în care China a urmărit să treacă la represiuni dure, vizând religia și valorile culturale a majorității locuitorilor din regiunea Xinjiang. Statul a implementat metode de supraveghere extinse și din 2017 a introdus o serie de tabere de reeducare menite să combată extremismul.