• Cât despre contraofensiva ucrainenilor din zona Herson, Samus a declarat că este vorba despre un „război de nouă generație”.
  • „Este foarte periculos pentru regiunea noastră și pentru securitatea globală”, a punctat directorul New Geopolitics Research Network.
  • Conferința reunește experți, oficiali, reprezentanți ai mediului academic, ai mediului de afaceri și ai mass-media într-o serie de dezbateri care vor aborda cele mai stringente probleme de securitate din zona Mării Negre și a Balcanilor.

Mykhailo Samus, director New Geopolitics Research Network de la Kiev, a oferit un interviu Monitorului Apărării și Securității și MEDIAFAX, în cadrul conferinței Black Sea and Balkans Security Forum 2022, care are loc pe 2 şi 3 septembrie, la București, în care a vorbit despre ajutorul oferit de România Ucrainei, despre ocuparea de către militarii ruși a centralei nucleare de la Zaporojie și despre contraofensiva ucrainenilor din Herson.

„Bineînțeles, Ucraina luptă din greu împotriva Rusiei. Problema rămâne că Rusia este foarte mare, iar Ucraina a putut lupta cu Rusia doar asimetric. Așadar, avem nevoie de tot sprijinul posibil, de tot ajutorul. Așa cum știți, România ne ajută în multe domenii. Cred că sunt multe domenii în care am putea să cooperăm, în special în Marea Neagră. Cred că viitoarea cooperară dintre România și Ucraina va fi una de succes în Marea Neagră”, a declarat Mykhailo Samus.

„Când vine vorba despre ajutorul concret de care avem nevoie, putem să vorbim despre armament, muniție, orice sprijin și resurse, pentru că Rusia este mare și avem nevoie de orice sprijin posibil”, a continuat acesta.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA

„Există un risc foarte mare pentru incidente nucleare și de securitate, în general. Este prima dată când cineva a ocupat, prin mijloace militare, o centrală nucleară. Problema pentru Rusia este că nu pot continua nicio operație militară. Au ocupat această centrală – aveau inițial planuri să ocupe întreaga țară, dar, bineînțeles, acest lucru nu s-a întâmplat. Această inspecție este primul pas spre demilitarizarea centralei. Trupele rusești ar trebui să se retragă din această zonă. Sunt convinsă că este singura rezolvare. Este imposibil să lăsăm trupele rusești acolo (n.r. Zaporojie), nu are logică. Sperăm că ONU ne va ajuta să înlăturăm trupele rusești de acolo. Alfel, vor exista șanse ale unor incidente pentru că Rusia folosește focul pentru a crea incidente acolo. Este foarte periculos pentru regiunea noastră și pentru securitatea globală”, a punctat directorul New Geopolitics Research Network.

Cât despre contraofensiva ucrainenilor din zona Herson, Samus a declarat că este vorba despre un „război de nouă generație” și că, în acest moment, putem vorbi despre „o pregătire a câmpului de luptă pentru înlăturarea trupelor rusești din partea dreaptă a Niprului”.

New Strategy Center organizează, în perioada 2-3 septembrie, a șasea ediție a conferinței internaționale Black Sea and Balkans Security Forum, în parteneriat cu Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. Conferința reunește experți, oficiali, reprezentanți ai mediului academic, ai mediului de afaceri și ai mass-media într-o serie de dezbateri care vor aborda cele mai stringente probleme de securitate din zona Mării Negre și a Balcanilor. Acest eveniment anual este organizat de New Strategy Center, având ca parteneri instituționali Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Apărării din România și beneficiind de sprijinul Diviziei de Diplomație Publică a NATO, la fel ca la toate edițiile anterioare.