• China nu poate opri liderii de rang internaţional să viziteze Taiwanul, a afirmat miercuri Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, după propria deplasare la Taipei, care a generat tensiuni majore cu Beijingul.
  • În mod trist, Taiwanul a fost împiedicat să participe la reuniuni globale, cel mai recent la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, din cauza obiecţiilor Partidului Comunist chinez”, afirmă Nancy Pelosi într-un comunicat citat de agenţia Reuters.
  • În cursul vizitei la Taipei, Pelosi a transmis că angajamentul SUA faţă de Taiwan rămâne solid”.

China nu poate opri liderii de rang internaţional să viziteze Taiwanul, a afirmat miercuri Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, după propria deplasare la Taipei, care a generat tensiuni majore cu Beijingul.

În mod trist, Taiwanul a fost împiedicat să participe la reuniuni globale, cel mai recent la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, din cauza obiecţiilor Partidului Comunist chinez”, afirmă Nancy Pelosi într-un comunicat citat de agenţia Reuters.

Chiar dacă pot împiedica Taiwanul să îşi trimită liderii la forumuri globale, nu pot opri liderii de rang mondial sau pe oricine să se deplaseze în Taiwan pentru a exprima respect pentru democraţia sa înfloritoare, pentru a evidenţia succesele şi a reafirma angajamentul nostru de colaborare continuă”, a subliniat Nancy Pelosi.

Recomandări

SZIJJARTO APĂRĂ LUMEA DE UN RĂZBOI MONDIAL
SCHOLZ ESTE DE ACORD CU MACRON
VON DER LEYEN NU RENUNȚĂ LA MELONI
CHINA ORGANIZEAZĂ EXERCIȚII MILITARE
FERRARI PREGĂTEȘTE UN MODEL UNIC
SFÂNTUL MILENIAL

În cursul vizitei la Taipei, Pelosi a transmis că angajamentul SUA faţă de Taiwan rămâne solid”. Preşedintele Camerei Reprezentanţilor a atras atenţia că întreaga lume se confruntă cu provocarea de a opta între democraţie şi autocraţie”. Determinarea Americii de a proteja democraţia aici, în Taiwan, şi în întreaga lume rămâne solidă”, a insistat Nancy Pelosi, conform agenţiei The Associated Press.

Beijingul a condamnat ferm” vizita la Taipei a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA. Vizita sa în Taiwan, indiferent de formă şi de motiv, reprezintă o provocare politică majoră. China nu va accepta acest lucru. Este vorba de o încălcare gravă a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Chinei”, a transmis Ministerul chinez de Externe. Armata chineză a fost plasată în stare de alertă şi va lansa „operaţiuni militare punctuale” ca reacţie la vizita în Taiwan a lui Nancy Pelosi, a comunicat Ministerul Apărării de la Beijing. Zeci de avioane militare chineze au pătruns, marţi seară, în zona de identificare aeriană din jurul Taiwanului, imediat după începerea vizitei lui Nancy Pelosi la Taipei. În plus, China va efectua în perioada 4-7 august exerciţii maritime şi aeriene în apropierea Taiwanului.