• NASA a amânat luni, pentru cel puțin patru zile lansarea megarachetei Artemis I.
  • Racheta trebuia să facă ocolul Lunii și înapoi.
  • Numărătoarea inversă a fost oprită cu aproximativ 40 de minute înainte de ora prevăzută pentru lansare.

NASA a amânat luni, pentru cel puțin patru zile, lansarea colosalei sale rachete de ultimă generație pentru un zbor de test de debut mult așteptat, o călătorie de șase săptămâni în jurul Lunii și înapoi, fără echipaj, la 50 de ani de la ultima misiune lunară a lui Apollo.

Numărătoarea inversă a fost oprită cu aproximativ 40 de minute înainte de ora prevăzută pentru lansare, în timp ce racheta Space Launch System (SLS), înaltă de 32 de etaje și cu două trepte, și capsula echipajului Orion așteptau să decoleze de la Centrul Spațial Kennedy din Cape Canaveral, Florida.

Agenția spațială americană a invocat o problemă detectată la unul dintre motoarele principale ale rachetei, după ce echipele de lansare începuseră să umple rezervoarele de combustibil ale rachetei cu propulsoare de oxigen și hidrogen lichid supraîncălzit.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

NASA nu a oferit o nouă dată de lansare, dar a precizat că prima oportunitate de lansare de rezervă disponibilă a fost stabilită pentru vineri, 2 septembrie.

Acest zbor, cunoscut sub numele de Artemis I va marca prima lansare a uriașei rachete Space Launch System a NASA, care va trimite capsula echipajului Orion, fără astronauți la bord, pe orbita Lunii pentru o misiune de 42 de zile.

În urmă cu câteva zile, agenția spațială a lăsat racheta și nava spațială pe platforma 39B de la Centrul Spațial Kennedy din Florida. NASA a rezervat date alternative de lansare, 2 și 5 septembrie, în caz de întârzieri.

Unul dintre obiectivele principale ale zborului este testarea scutului termic al lui Orion, a declarat Mike Sarafin, managerul misiunii Artemis din cadrul NASA. Scutul termic este menit să protejeze Orion și viitorul echipaj de temperaturile extreme pe care le va întâlni la intrarea în atmosfera Pământului la 24.500 km/h.