• Prima lansare a Artemis I a eșuat la sfârșitul lunii august din cauza unor defecțiuni tehnice, în timp ce o a doua încercare, la începutul lunii septembrie, a fost împiedicată de o scurgere de combustibil.
  • O a treia încercare planificată la sfârșitul lunii septembrie a fost amânată deoarece furtuna tropicală Ian amenința să se îndrepte spre locul de lansare din Florida.
  • Misiunea presupune utilizarea unei rachete uriașe, cunoscută sub numele de SLS, care va trimite capsula fără pilot Orion în jurul părții din spate a Lunii.

UPDATE

Trei misiuni Artemis sunt în curs de desfășurare în prezent; Artemis 1, un zbor de testare fără echipaj în jurul și dincolo de Lună, care a fost lansat cu succes la 16 noiembrie 2022. Artemis 2, un zbor cu echipaj dincolo de Lună, care va duce oamenii cel mai departe pe care au ajuns vreodată în spațiu. Și Artemis 3, o misiune care va ateriza prima femeie astronaut și primul astronaut de culoare pe Lună pentru a petrece o săptămână efectuând studii științifice pe suprafața lunară.

UPDATE

Racheta a avut de efectuat o serie de manevre importante deasupra planetei pentru a plasa capsula Orion pe drumul cel bun spre Lună. Toate au fost realizate în mod excepțional”, a declarat John Honeycutt, managerul programului SLS al Nasa.

Nava se va baza acum pe modulul său de propulsie european pentru a o conduce în siguranță pe restul misiunii.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Și vor exista câteva manevre critice și din modulul nostru de serviciu, pe măsură ce vom regla fin direcția de zbor a lui Orion”, a declarat pentru BBC News Dr. David Parker, directorul pentru zboruri spațiale umane al Agenției Spațiale Europene. Unul dintre momentele cu adevărat interesante va veni atunci când vom d

UPDATE

Directorul de lansare al Nasa Artemis, Charlie Blackwell-Thompson, a făcut această declarație la scurt timp după lansarea rachetei:

În numele tuturor bărbaților și femeilor din marea noastră națiune care au lucrat pentru a aduce acest hardware împreună pentru a face posibilă această zi și pentru generația Artemis, aceasta este pentru voi.”

UPDATE

Imagini de la lansare, în timp ce Artemis își începe misiunea de 25 de zile.

UPDATE

Fostul director de lansare a navetei spațiale, Mike Leinbach, i-a tăiat cravata primei femei director de lansare de la Kennedy, Charlie Blackwell-Thompson.

Tradiția semnifică prima dată într-o poziție de consolă după o lansare reușită, a precizat Nasa.

ȘTIRE INIȚIALĂ

NASA face din nou numărătoarea inversă până la primul zbor al rachetei sale, Artemis, înaltă de 32 de etaje, cea care, speră agenția, va transporta astronauții pe Lună în doar câțiva ani.

Agenția spațială s-a străduit să facă să decoleze racheta de miliarde de dolari, astfel încât să poată trimite o capsulă – fără echipaj la bord – în jurul Lunii și înapoi, permițând managerilor să efectueze teste ale sistemelor sale. Decolarea este acum prevăzută pentru o fereastră de două ore, miercuri, 16 noiembrie.

Jeremy Parsons, director adjunct al programului Exploration Ground Systems de la Centrul Spațial Kennedy al NASA, a declarat presei luni seara că numărătoarea inversă se desfășoară foarte bine până acum și suntem în grafic”.

Până acum, totul este bine”, a declarat marți, în jurul apusului soarelui, comentatorul NASA pentru lansare, Derrol Nail, în timp ce muncitorii umpleau cu grijă rezervoarele de combustibil ale rachetei cu oxigen și hidrogen lichid.

După o absență de 50 de ani, NASA se întoarce pe Lună. De data aceasta, programul poartă numele Artemis, zeița greacă a Lunii și sora geamănă a zeului Soarelui, Apollo. Vom duce primul vehicul uman mai departe decât orice vehicul uman a mers până acum”, spune Jim Free, administrator asociat al Nasa pentru dezvoltarea sistemelor de explorare. Și vom merge 64.000 km dincolo de Lună cu capsula Orion”.