• NASA a anunțat că asteroidul Bennu nu se va apropia de Pământ până în 2100.
  • Asteroidul Bennu este o rocă spațială de mărimea Empire State Building.
  • Specialiștii au calculat traiectoria lui Bennu, constatând că șansele de coliziune ar fi zero pentru următorul secol.
  • Pe 24 septembrie 2182 ar fi șanse ca Bennu să se ciocnească cu Pământul, dar probabilitatea este de doar 0.037%.
  • OSIRIS-REX, nava de la NASA care a petrecut doi ani studiind asteroidul Bennu, a plecat spre Pământ în urmă cu trei luni și aduce mostre de rocă și pământ pentru a fi analizate de oamenii de știință.

NASA a anunțat că asteroidul Bennu, o rocă spațială de mărimea Empire State Building, se va apropia de Pământ, dar nu înainte de 2100, relatează The New York Times.

În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc în cursul zilei de miercuri, oamenii de știință de la NASA au declarat că există o șansă de 1 la 1750 ca asteroidul Bennu să se ciocnească cu Pământul între anul 2021 și 2300.

„Nu este o schimbare semnificativă. Nu suntem mai îngrijorați decât eram înainte. Probabilitatea de impact rămâne în continuare foarte mică”, a declarat Davide Farnocchia, specialist la NASA Jet Propulsion Laboratory din California.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Specialiștii au calculat traiectoria lui Bennu, constatând că șansele de coliziune ar fi zero pentru următorul secol. Oamenii de știință mai spun că în 2135 Bennu se va apropia destul de mult de Pământ, dar nu atât cât să se ciocnească cu planeta. Distanța la care se va afla de Pământ este distanța aproximativă dintre Lună și Pământ.

Sursa Foto: HEPTA

Totuși, oamenii de știință spun că distanța devine crucială pentru că gravitația Pământului îl va împinge pe Bennu în timp ce va trece, iar dacă trece la un anumită distanță și la un anumit moment – numită de specialiști gaura gravitațională – va fi trimis pe o traiectorie care ar putea să se intersecteze cu Pământul aproximativ o jumătate de secol mai târziu.

Cea mai îngrijorătoare zi ar fi 24 septembrie 2182, dar există doar 0.037% șanse ca aceasta să fie o zi proastă.

Bennu are o lățime de aproximativ o jumătate de kilometru. Nu este suficient de mare încât să provoace o extincție la nivel planetar, dar ar putea provoca o undă devastatoare destul de mare.

„De obicei, se poate spune că dimensiunea craterului ar fi de zece ori sau până la de 20 de ori mai mare decât dimensiunea obiectului”, a declarat Lindley Johnson, ofițer de apărare planetară la NASA.

OSIRIS-REX, nava de la NASA care a adunat date pentru cercetarea asteroidului Bennu

OSIRIS-REX a petrecut doi ani studiind asteroidul Bennu de aproape. Nava spațială a părăsit Bennu în urmă cu trei luni și se îndreaptă spre Pământ. A preluat mostre de rocă și pământ pentru ca acestea să fie studiate în detaliu, în laborator, de oamenii de știință.

În momentul în care nava s-a aflat pe orbita Bennu, doctorul Farnocchia și colegii săi au putut stabili cu precizie orbita asteroidului, ceea ce le-a permis să îmbunătățească estimările despre poziția lui Bennu în 2135.