• Dacă totul decurge conform așteptărilor, SLS va decola de la Centrul Spațial Kennedy din Cape Canaveral, Florida.
  • Marți, managerii misiunii au declarat că sunt de părere că un senzor defect din secțiunea motoarelor rachetei a fost vinovat pentru problema de răcire a motoarelor.
  • Artemis solicită ajutor comercial și internațional pentru a stabili, în cele din urmă, o bază lunară pe termen lung.

NASA intenționează să facă o a doua încercare de a lansa sâmbătă, 3 septembrie, o rachetă uriașă de nouă generație pentru lansarea pe Lună, la cinci zile după ce mai multe probleme tehnice au zădărnicit o primă încercare de lansare a navei spațiale, au declarat marți oficiali ai agenției.

Dar perspectivele de reușită sâmbătă păreau umbrite de rapoartele meteorologice care prevedeau doar 40% șanse de condiții favorabile în acea zi, în timp ce agenția spațială americană a recunoscut că unele probleme tehnice rămase nerezolvate rămân de rezolvat. În cadrul unei conferințe de presă, la o zi după ce prima numărătoare inversă de luni s-a încheiat cu anularea zborului, oficialii NASA au declarat că experiența de luni a fost utilă în rezolvarea unor probleme și că dificultățile suplimentare ar putea fi rezolvate în timpul celei de-a doua încercări de lansare.

În acest fel, exercițiul de lansare a servit, în esență, ca o repetiție generală în timp real, care se speră că se va încheia cu o lansare reală și reușită. Deocamdată, au declarat oficialii NASA, planurile prevăd menținerea rachetei Space Launch System (SLS), înaltă de 32 de etaje, și a capsulei sale pentru astronauți Orion pe rampa de lansare, pentru a evita să fie nevoie să ducă nava spațială masivă înapoi în clădirea de asamblare pentru o rundă mai amplă de teste și reparații.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Dacă totul decurge conform așteptărilor, SLS va decola de la Centrul Spațial Kennedy din Cape Canaveral, Florida, sâmbătă după-amiază, în timpul unei ferestre de lansare de două ore care se deschide la ora 14:17, trimiterea lui Orion într-un zbor de testare de șase săptămâni, fără echipaj, în jurul Lunii și înapoi. Mult-așteptata călătorie ar da startul programului Artemis al NASA de la Lună la Marte, succesorul proiectului lunar Apollo din anii 1960 și 1970, înainte ca eforturile SUA de zboruri spațiale cu echipaj uman să se îndrepte către orbita joasă a Pământului cu navetele spațiale și Stația Spațială Internațională.

Prima tentativă de lansare a rachetei Artemis I a NASA, luni, s-a încheiat după ce datele au arătat că unul dintre motoarele etapei principale a rachetei nu a reușit să atingă temperatura adecvată de pre-lansare necesară pentru aprindere, ceea ce a forțat oprirea numărătorii inverse și o amânare.

Marți, în fața jurnaliștilor, managerii misiunii au declarat că sunt de părere că un senzor defect din secțiunea motoarelor rachetei a fost vinovat pentru problema de răcire a motoarelor. Ca remediu pentru tentativa de sâmbătă, managerii misiunii intenționează să înceapă acel proces de răcire a motorului cu aproximativ 30 de minute mai devreme în timpul numărătorii inverse a lansării, a declarat Charlie Blackwell-Thompson, directorul de lansare al NASA pentru Artemis. Dar o explicație completă pentru senzorul defect necesită mai multe analize de date din partea inginerilor.

Primul voiaj al SLS-Orion, o misiune denumită Artemis I, are ca scop să pună la încercare vehiculul de 5,75 milioane de kilograme într-un zbor demonstrativ riguros care să îi împingă limitele de proiectare, înainte ca NASA să îl considere suficient de fiabil pentru a transporta astronauți.

Numită după zeița care a fost sora geamănă a lui Apollo în mitologia greacă antică, Artemis urmărește să readucă astronauții pe suprafața Lunii încă din 2025, deși mulți experți consideră că acest termen va scădea probabil cu câțiva ani. Ultimii oameni care au pășit pe Lună au fost cei doi oameni din echipa de coborâre a misiunii Apollo 17, în 1972, urmând pașii altor 10 astronauți în timpul a cinci misiuni anterioare, începând cu Apollo 11 în 1969.