• NASA anticipează că până la sfârșitul deceniului va avea o bază lunară permanentă.
  • Acesta ar fi primul habitat construit vreodată pe o suprafață extraterestră.
  • Imprimarea 3D cu praf lunar ar putea fi tehnologia folosită pentru construcția bazei.

Cu misiunile sale Artemis, ce vor începe de anul viitor, NASA își propune să aibă astronauți pe Lună în 2024 și anticipează că vor construi o bază lunară permanentă până la sfârșitul deceniului, relatează CNN.

Acesta ar fi primul habitat construit vreodată pe o suprafață extraterestră, iar provocările sunt fără precedent.

Trimiterea pe Lună a unei cantități mari de materiale de construcție ar fi costisitoare și consumatoare de timp. Dar start-up-ul ICON, din Texas, spune că are o soluție științifică – imprimarea 3D a unei baze lunare din praful lunii.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

ICON lucrează cu NASA pentru a dezvolta o tehnologie care poate transforma praful lunii într-un material asemănător cu betonul, spune co-fondatorul și CEO Jason Ballard.

Praful lunar, cunoscut și sub numele de regolit lunar, este solul asemănător nisipului, care acoperă suprafața lunii, format din minerale și mici bucăți de sticlă create de-a lungul a milioane de ani, pe măsură ce meteoroiții lovesc luna.

Este abraziv și extrem de lipicios – astronauții Apollo l-au găsit lipit de toate obiectele, inclusiv de costumele lor spațiale. Există o mulțime, ceea ce înseamnă că există o cantitate uriașă de materii prime, dacă ICON are succes.

Inițiativa este numită Proiectul Olimp după cel mai mare vulcan cunoscut din sistemul solar – care sugerează în mod adecvat provocarea de dimensiuni uriașe cu care se confruntă echipa.

ICON folosește tehnologia de imprimare 3D, pentru a construi locuințe sociale în Mexic și Texas, din 2018. Deci compania nu țintește doar spațiul lunar. Folosind un amestec pe bază de beton numit lavacrete, imprimanta sa „Vulcan”, poate imprima aproximativ 500 de metri pătrați în 24 de ore.

Dar luna este o „lume radical diferită”, spune Ballard. De pe Pământ, materialul pare neted, argintiu, dar pe lună este supus unor niveluri ridicate de radiații, cutremure violente, fluctuații extreme de temperatură și lovituri frecvente de micrometeoriți care se prăbușesc prin atmosfera sa subțire, spune el.

Iar transformarea prafului lunii în material de construcție este o altă provocare imensă. Echipa experimentează cu probe mici de praf lunar, într-un laborator – descoperind cum să-i schimbe starea cu microunde, lasere și lumină în infraroșu, în timp ce utilizează „puțin sau deloc aditivi”, spune Ballard.

ICON a lucrat cu două firme de arhitectură, Bjarke Ingels Group (BIG) și Space Exploration Architecture (SEArch +), pentru a explora posibilitățile tehnologiei de imprimare 3D.

Echipa a studiat habitatele din medii extreme, inclusiv Stația McMurdo din Antarctica și Stația Spațială Internațională și și-a folosit descoperirile pentru a crea o serie de concepte de design lunar, spune Ballard.

Arhitecții au trebuit să găsească soluții pentru a crea un mediu sigur și confortabil în care să trăiești, spune fondatorul BIG, Bjarke Ingels.

Propunerea de la SEArch + prezintă o structură înaltă, cu mai multe etaje, cu petale de protecție imprimate 3D care protejează un miez care ar fi construit pe Pământ, în timp ce BIG a proiectat o structură circulară care ar putea fi imprimată în întregime pe Lună.

Designul BIG include o membrană vizibilă de apă care acoperă pereții dormitorului – „un bun izolant împotriva radiațiilor”, spune Ingels – care le va oferi astronauților o protecție suplimentară în timp ce dorm.
Radiația înseamnă că ferestrele trebuie să fie reduse la minimum, așa că Ingels a ales cu atenție locația singurei ferestre – care va fi întotdeauna cu vedere spre Pământ.

Pe lângă spațiile de locuit și de lucru pentru astronauți, baza lunară ar trebui să încorporeze platforme de aterizare, drumuri și magazii de depozitare.

Prezența umană în spațiu a fost „dominată de inginerie” până acum, spune Ingels. Cu mai multe industrii care lucrează împreună, speră că prima structură permanentă de pe Lună poate fi „aspirațională” în design, precum și o minune inginerească.