• China revendică insula autonomă Taiwan ca fiind teritoriul său.
  • După ce Pelosi a aterizat marți seara, China a anunțat exerciții cu focuri reale.
  • Lumea are mare nevoie de înțelepciunea și responsabilitatea tuturor liderilor de a susține multilateralismul și parteneriatul, cooperarea, coexistența pașnică și concurența sănătoasă.

Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est face apel la calm în strâmtoarea Taiwan, îndemnând la evitarea oricărei acțiuni provocatoare în urma vizitei la Taipei a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, care a înfuriat Beijingul. ASEAN este formată din Brunei, Cambodgia, Indonezia, Laos, Malaezia, Myanmar, Filipine, Singapore, Thailanda și Vietnam.

Într-o declarație rară pe astfel de subiecte din partea grupului de 10 națiuni, unii dintre membrii căruia se îndreaptă mai mult spre China ca loialitate, iar alții spre Statele Unite, miniștrii de externe ai ASEAN reuniți la Phnom Penh, Cambodgia, au declarat joi că sunt îngrijorați că situația ar putea destabiliza regiunea și, în cele din urmă, ar putea duce la erori de calcul, confruntări grave, conflicte deschise și consecințe imprevizibile între marile puteri.

Pelosi a primit o primire euforică, fiind primul președinte al Camerei Reprezentanților din SUA și cel mai înalt oficial american de rang care vizitează această țară în peste 25 de ani, iar China a răspuns rapid anunțând mai multe exerciții militare în apropiere. China revendică insula autonomă Taiwan ca fiind teritoriul său și se opune oricărui angajament al oficialilor taiwanezi cu guvernele străine.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM

Beijingul a acuzat SUA că a încălcat statu-quo-ul prin vizita lui Pelosi, în timp ce SUA insistă că nu s-a produs nicio modificare a poziției sale privind o singură Chină, care recunoaște guvernul de la Beijing, permițând în același timp relații informale și legături de apărare cu Taipei.

Pe de altă parte, odată cu creșterea recentă a activităților militare ale Chinei în jurul Taiwanului, Washingtonul acuză Beijingul că nu mai acceptă status quo-ul.

La scurt timp după ce Pelosi a aterizat marți seara, China a anunțat exerciții cu focuri reale care ar fi început în acea noapte, precum și exercițiile de patru zile care vor începe joi. Forțele aeriene ale Armatei Populare de Eliberare au trimis, de asemenea, un contingent de 21 de avioane de război spre Taiwan.

În declarația lor, miniștrii de externe ai ASEAN au făcut apel la maximă reținere și la toate părțile să se abțină de la acțiuni provocatoare. Lumea are mare nevoie de înțelepciunea și responsabilitatea tuturor liderilor de a susține multilateralismul și parteneriatul, cooperarea, coexistența pașnică și concurența sănătoasă pentru obiectivele noastre comune de pace, stabilitate, securitate și dezvoltare incluzivă și durabilă, au declarat aceștia. Ar trebui să acționăm împreună, iar ASEAN este pregătită să joace un rol constructiv în facilitarea dialogului pașnic între toate părțile, inclusiv prin utilizarea mecanismelor conduse de ASEAN pentru a reduce tensiunile, pentru a proteja pacea, securitatea și dezvoltarea în regiunea noastră.