- Lipsa sistemelor necesare în caz de război scoate la iveală vulnerabilitățile, conform propriilor evaluări ale alianței.
- Unii lideri europeni și oficiali militari au declarat că Rusia ar putea avea capacitatea de a ataca un stat membru NATO până la sfârșitul deceniului.
- Eșecul statelor europene membre NATO din ultimele luni de a furniza Ucrainei echipamente suplimentare de apărare aeriană a subliniat stocurile limitate ale continentului de sisteme scumpe și lente de fabricat.
Conform calculelor interne ale NATO, Europa dispune doar de o fracțiune din capacitățile de apărare aeriană necesare pentru a-și proteja flancul estic, ceea ce scoate la iveală amploarea vulnerabilităților continentului, scrie FT.
Advertisment
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a subliniat importanța apărării aeriene, Kievul implorând Occidentul pentru sisteme și rachete suplimentare pentru a-și proteja orașele, trupele și rețeaua energetică împotriva bombardamentelor zilnice.
Dar, potrivit unor persoane familiarizate cu planurile de apărare confidențiale elaborate anul trecut, statele NATO sunt capabile să furnizeze mai puțin de 5% din capacitățile de apărare aeriană considerate necesare pentru a proteja membrii săi din Europa Centrală și de Est împotriva unui atac la scară largă.
Recomandări
Un diplomat de rang înalt al NATO a declarat că abilitatea de a se apăra împotriva rachetelor și atacurilor aeriene este „o parte majoră a planului de apărare a Europei de Est împotriva invaziei”, adăugând: „Și în acest moment, nu avem acest lucru”.
Miniștrii de externe ai NATO se vor reuni joi la Praga pentru două zile de discuții menite să pregătească un summit al liderilor alianței care va avea loc la Washington în luna iulie, unde consolidarea apărării europene va fi un subiect central.
Rusia ar avea capacitatea de a ataca un stat NATO până la sfârșitul deceniului
Unii lideri europeni și oficiali militari au declarat că Rusia ar putea avea capacitatea de a ataca un stat membru NATO până la sfârșitul deceniului.
Într-o revizuire majoră a apărării de anul trecut, guvernul britanic a descris „provocarea de a proteja … împotriva atacurilor din cer” ca fiind „cea mai acută din ultimii 30 de ani”.
Utilizarea intensă de către Rusia a rachetelor, a dronelor și a „bombelor planante” extrem de distructive din era sovietică în Ucraina a sporit urgența eforturilor membrilor NATO de a crește cheltuielile de apărare după decenii de reduceri ale bugetului militar.
„Apărarea aeriană este una dintre cele mai mari găuri pe care le avem”, a declarat un al doilea diplomat NATO. „Nu putem nega acest lucru”.
Eșecul statelor europene membre NATO din ultimele luni de a furniza Ucrainei echipamente suplimentare de apărare aeriană a subliniat stocurile limitate ale continentului de sisteme scumpe și lente de fabricat.
De asemenea, a determinat o serie de inițiative care se suprapun pentru a încerca să găsească soluții pe termen lung. Anul trecut, Germania a lansat inițiativa Sky Shield împreună cu mai mult de o duzină de alte țări din UE pentru a dezvolta un sistem comun de apărare aeriană folosind tehnologie dezvoltată de SUA și Israel.
Cu toate acestea, Franța a criticat public propunerea și a oferit un concept rival susținut de un număr mai mic de aliați.
Citește și
- Datoria externă a României crește cu 6,77 miliarde de euro în prima jumătate a anului 2024
- Cât de fericiți sunt tinerii din România cu viața lor? Doi din trei sunt mulțumiți de modul în care trăiesc aici
- ANCOM raportează o creștere semnificativă a incidentelor de securitate în comunicațiile electronice în 2023
Partenerii noștri