• Alianța a prezentat mai multe inovații tech pe care le va implementa în viitor.
  • Totuși, aventurarea în domeniul tehnologiei militare vine cu riscuri pentru sectorul tehnologic.
  • În 2022, Alianța a înființat Fondul NATO pentru inovare, un fond în valoare de 1 miliard de euro destinat să finanțeze tehnologii în domeniul inteligenței artificiale.

Om la pământ. Trimiteți câinii roboți. Spot, creat inițial de cei la Boston Dynamics, va intra în capacitățile de luptă ale NATO. Alianța a prezentat mai multe inovații tech pe care le va implementa în viitor.

NATO a vorbit despre mai multe: aplicații securizate de mesagerie, chatboți cu inteligență artificială, instrumente de navigație pentru drone și, desigur, infrastructură pentru cloud. Dacă pe vremuri, inovații precum internetul, cuptorul cu microunde și chiar banda adezivă proveneau din cadrul armatei și au găsit o utilizare mai largă în rândul publicului, în prezent, industria tehnologică este cea care deschide calea în ceea ce privește transferul de tehnologie din case, de la locul de muncă și din fabrici către câmpul de luptă.

Totuși, aventurarea în domeniul tehnologiei militare vine cu riscuri pentru sectorul tehnologic. Atât Google, cât și Amazon s-au confruntat cu revolte interne în anii trecuți, cu angajați care au protestat în mod deschis împotriva unor proiecte precum Project Maven și Project Nimbus pentru serviciile de apărare din SUA și Israel. Alții, cum ar fi Apple, au procedat cu prudență în ceea ce privește proiectele din domeniul apărării. Cu toate acestea, cererea în creștere și profiturile potențial masive au stimulat firmele de tehnologie, mici și mari, să adapteze serviciile pentru a răspunde cerințelor pieței de apărare.

Recomandări

IOHANNIS: NU E VINA NIMĂNUI
CUM TE AFECTEAZĂ CLIMA
CE RATING DĂ FITCH?
CARE-I MODA ÎN 2025?
UNDE FACI COWORKING?
CARE-I TRENDUL PE TIKTOK?

În 2022, Alianța a înființat Fondul NATO pentru inovare, un fond în valoare de 1 miliard de euro destinat să finanțeze tehnologii în domeniul inteligenței artificiale, al spațiului și al biotehnologiei. Dar de atunci, s-au mai alocat fonduri în plus pentru acest sector, fiind unul crucial în era noilor tehnologii.

Citește și