NATO: Negociem cu talibanii pentru a permite funcţionarea Aeroportului din Kabul

Explozie puternică la aeroportul din Kabul. Ar fi avut loc un atac sinucigaș Sursă foto: Mediafax Foto/AP
  • Pentagonul a transmis că unele state occidentale vor să colaboreze cu Mişcarea talibanilor.
  • Germania, Franţa, Spania, Canada şi Olanda au anunţat deja oprirea operaţiunilor de evacuare.
  • O delegaţie guvernamentală din Franţa a avut întâlniri, vineri, în Qatar, cu talibanii.

Țările din Alianţei Nord-Atlantice poartă tratative cu Mişcarea talibanilor afgani pentru a menține funcţionarea Aeroportului din Kabul după retragerea trupelor occidentale, pe 31 august, informează agenţia Reuters.

„Un stat funcţional, o economie funcţională, un guvern care aibă cât de cât vreo relaţie cu restul lumii, toate aceste lucruri necesită un aeroport comercial funcţional. Suntem în discuţii cu talibanii în acest sens”, a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american.

De asemenea, Pentagonul a transmis că unele state occidentale vor să colaboreze cu Mişcarea talibanilor afgani pentru a menţine deschis Aeroportul din Kabul după data de 31 august, când vor fi retrase trupele occidentale.

Germania, Franţa, Spania, Canada şi Olanda au anunţat deja oprirea operaţiunilor de evacuare din Afganistan. Dar Markus Potzel, fostul emisar german pentru Afganistan, negociază cu talibanii menţinerea deschisă a Aeroportului din Kabul după 31 august.

De asemenea, o delegaţie guvernamentală din Franţa a avut întâlniri, vineri, în Qatar, cu reprezentanţi ai Mişcării talibanilor afgani, discuţiile concentrându-se pe situaţia de securitate din zona Aeroportului din Kabul.