• Miniștrii de externe ai Turciei, Suediei și Finlandei au semnat un memorandum pentru ca cele două state nordice să adere la NATO.
  • Turcia a blocat anterior aderarea Finlandei și Suediei la NATO din cauza preocupărilor legate de terorism.
  • Stoltenberg a confirmat acordul.

Miniștrii de externe ai Turciei, Suediei și Finlandei au semnat un memorandum pentru ca cele două state nordice să adere la NATO, eliminând astfel blocajul Turciei dinn procesul de aderare.

Turcia a blocat anterior aderarea Finlandei și Suediei la alianță din cauza preocupărilor legate de terorism. Statele nordice au cerut să adere la organizație după ce Vladimir Putin a invadat Ucraina.

O declarație a președintelui Finlandei, Sauli Niinisto: „Am avut o întâlnire amănunțită cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și cu prim-ministrul Suediei, Magdalena Andersson, facilitată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.”

Recomandări

RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI

„Ca urmare a acestei întâlniri, miniștrii noștri de externe au semnat un memorandum trilateral care confirmă faptul că Turcia va susține, la summitul de la Madrid din această săptămână, invitația Finlandei și Suediei de a deveni membre ale NATO.”

După semnarea memorandului, negocierile pentru expansiunea NATO pot continua

Stoltenberg a confirmat acordul. Acesta a afirmat că memorandumul a abordat preocupările Turciei, inclusiv în ceea ce privește exporturile de arme și terorismul. „Sunt încântat să anunț că avem un acord care deschide calea pentru ca Finlanda și Suedia să adere la NATO”, declară acesta.

Încercarea statelor nordice de aderare la alianță s-a lovit de un obstacol atunci când președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că acestea susțin rebelii kurzi.

„Memorandumul nostru comun subliniază angajamentul Finlandei, al Suediei și al Turciei de a-și extinde sprijinul deplin împotriva amenințărilor la adresa securității reciproce. Faptul că vom deveni aliați NATO va consolida și mai mult acest angajament”, declară Finlanda.