- Miniștrii apărării vor discuta despre cum să elaboreze o nouă strategie NATO față de Moscova, care să reflecte relația dificilă.
- NATO a etichetat Rusia drept cea mai semnificativă amenințare la adresa securității aliaților.
- Țările NATO încearcă să traseze elementele strategiei Rusiei și să avanseze dezbaterile interne.
- Unele țări NATO, precum Ungaria și Slovacia, mențin contacte cu Kremlinul.
- Summitul NATO din 2025 va adopta o nouă strategie NATO-Rusia.
Miniștrii apărării din cadrul NATO, care se vor reuni săptămâna viitoare, vor începe să revizuiască politica de zeci de ani a alianței privind relațiile cu Rusia, ca reacție la amenințarea reprezentată de Kremlin, conform Politico.
Advertisment
Contextul schimbării
Relațiile NATO cu Rusia au atins un nivel foarte scăzut după invazia în forță a Ucrainei de către Moscova în 2022.
Ca răspuns, NATO a etichetat Rusia drept „cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității Aliaților”, în timp ce Kremlinul susține că ceea ce numește expansiunea NATO spre est este un pericol existențial.
Recomandări
Țările NATO se află acum în procesul de a încerca „să traseze diferite elemente ale strategiei [Rusiei] și să avanseze în dezbaterile din cadrul alianței care ne duc la subiecte precum viitorul Actului Fondator NATO-Rusia”, a declarat vineri reporterilor un înalt oficial al guvernului SUA.
„Este timpul să elaborăm acum o nouă strategie în ceea ce privește pozițiile specifice [ale aliaților]”, a spus oficialul.
Procesul de revizuire
În timp ce discuțiile oficiale la nivel inferior au loc de luni de zile, reuniunea ministerială a apărării NATO de săptămâna viitoare va fi prima din câteva runde de discuții la nivel ministerial pe această temă. În timpul summitului NATO din iulie de la Washington, aliații au convenit să elaboreze o nouă strategie NATO-Rusia la următorul summit al alianței, care va avea loc în Haga în iunie 2025.
Oficialul american a adăugat: „În acest moment trebuie să avem o înțelegere în cadrul alianței … că [Actul fondator] și Consiliul NATO-Rusia au fost construite pentru o altă eră și cred că aliații sunt pregătiți să spună că a fost o eră diferită în relația noastră cu Rusia și, prin urmare, se merită ceva nou”.
Oficialul a declarat că nu există încă un proiect al noii strategii, deoarece accentul este pus pe colectarea opiniilor din cele 32 de țări NATO. De asemenea au mai spus că se așteaptă ca implicațiile militare ale acestui exercițiu politic să fie limitate.
Provocări și divergențe
Apar divergențe cu privire la cât de departe ar trebui să meargă NATO pentru a crea un nou set de reguli atunci când vine vorba de Rusia. Un diplomat NATO a declarat că există îngrijorare în rândul unor membri că o nouă strategie foarte agresivă ar putea trimite un „semnal” care ar putea destabiliza Rusia.
Apoi, există problema Ungariei și Slovaciei, două țări NATO care rup rândurile cu restul alianței continuând să mențină contacte cu Kremlinul și văzând o valoare strategică în implicarea Rusiei.
Citește și
- Hai la seara de cinema! Iată ce filme ai de văzut weekendul acesta
- În ce investești? Iată cele mai exclusiviste proprietăți imobiliare ale momentului
- De la second-hand la vintage. Cum modelează sustenabilitatea comportamentul de cumpărare al Generației Z
Partenerii noștri