- NATO dorește creșterea de cinci ori a forțelor de apărare aeriană ale statelor membre.
- NATO consideră creșterea capacității un răspuns la amenințarea agresiunii rusești.
- Nu există un termen limită specific pentru atingerea acestor obiective.
- Fiecare stat membru va avea ținte diferite de îndeplinit.
NATO vrea ca statele membre să crească de cinci ori forțele de apărare aeriană, în contextul „amenințării rusești”, scrie Bloomberg.
Advertisment
Problema va fi ridicată la reuniunea miniștrilor Apărării din statele NATO, la Bruxelles, pe 5 iunie, sub președinția secretarului general al NATO, Mark Rutte. Principalul subiect al discuțiilor va fi pregătirea pentru Summit-ul NATO de la Haga, care va avea loc în perioada 24-25 iunie.
„Va fi discutat un obiectiv colectiv cu cinci aspecte pentru statele membre europene ale Alianței, nivelurile individuale variind în cele din urmă”, au declarat sursele, adăugând că „nu există un termen specific pentru atingerea acestor obiective”.
Recomandări
Un oficial european de rang înalt a declarat agenției că statele NATO au nevoie urgentă de a-și construi sisteme de apărare aeriană terestră, inclusiv „cele mai bune drone, rachete și avioane de vânătoare disponibile”. El a menționat că NATO a redus numărul unor astfel de sisteme în ultimii 30 de ani din cauza schimbării de focus de la sferele de influență din timpul Războiului Rece către Orientul Mijlociu și Africa de Nord.
Înainte de Summit-ul NATO de la Haga, membrii Alianței discută opțiunea de a crește cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB – 3,5% fiind alocați armelor și echipamentelor de luptă, iar 1,5% acoperind cheltuieli paralele, cum ar fi infrastructura cu dublă utilizare.
Citește și