Canalul Suez a fost DEBLOCAT. Traficul s-a reluat pe ruta maritimă

  • Canalul Suez a fost deblocat
  • Bursele asiatice și prețurile petrolului au reacționat imediat la anunț
  • Traficul a revenit la normal pe ruta maritimă

UPDATE

Canalul Suez a fost oficial deblocat, iar traficul pe ruta maritimă a revenit la normal. Nava Ever Given va avea parte de o inspecție tehnică în cel mai apropiat punct posibil. Aproape 19.000 de nave au trecut prin canal în cursul anului 2020, o medie de aproximativ 51 de nave pe zi.

„Astăzi, egiptenii au reușit să pună capăt crizei din Canalul Suez, în ciuda complexității tehnice imense a acestui proces,” a spus președintele egiptean, Abdel Fattah El-Sisi.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Autoritatea Canalului Suez a spus anterior într-o declarație că operațiunile de remorcare pentru eliberarea navei au fost reluate.

Aproape 15% din traficul maritim total tranzitează Canalul Suez, motiv pentru care sute de nave aşteaptă deblocarea navei Ever Given.

Bursele din Asia și prețul petrolului au reacționat imediat la anunț. Bursele au crescut, iar prețurile petrolului au scăzut, pe fondul speranțelor că o cale navigabilă vitală ar putea fi redeschisă iar transportul naval global și-ar putea reveni.

Știrile s-au adăugat optimismului cu privire la creșterea mondială, pe măsură ce piețele privesc către președintele Joe Biden pentru a-și prezenta planurile de cheltuieli cu infrastructura săptămâna aceasta, ceea ce ar putea supralicita o recuperare deja accelerată a SUA.

Indicele MSCI al acțiunilor din Asia-Pacific cu excepția Japoniei a câștigat 0,3%, iar acțiunile de top din China au crescut cu 0,8%.

Indicele japonez Nikkei a câștigat 1%.

Petrolul Brent a scăzut cu 90 de cenți, la 63,67 dollari/baril, iar petrolul american WTI a scăzut cu 1,03 dolari, la 59,94 dolari/baril.