• Aleksei Navalnîi este deja reținut de autorități, iar acum mai nou este sub anchetă pentru activități „extremiste”.
  • Nu este vizat doar cel mai mare opozant al lui Vladimir Putin, ci și aliații săi.
  • Instanța a dispus scăderea din sentință a zilelor petrecute de Aleksei Navalnîi în arest la domiciliu.

Autoritățile ruse au inițiat o nouă investigație, privind activități „extremiste”, împotriva disidentului Aleksei Navalnîi, aflat în detenție, şi a colaboratorilor acestuia, informează Agenţia France-Presse şi cotidianul Le Point.

Potrivit Comitetului rus pentru anchete, Aleksei Navalnîi şi aliații săi sunt acuzați că „au înființat şi condus o organizație extremistă”, care, în perioada 2014-2021, a promovat mesajul „schimbării conducerii țării prin violență”.

Organizațiile lui Navalnîi au fost interzise

Organizațiile coordonate de Aleksei Navalnîi au fost interzise în Rusia începând din iunie, în cadrul măsurilor aplicate înaintea scrutinului parlamentar din 19 septembrie, câștigat de partidul pro-Kremlin Rusia Unită.

Recomandări

ANORA IA PALME D'OR LA CANNES
NICKI MINAJ, ARESTATĂ PE UN AEROPORT
RUSIA ATACĂ UN SUPERMARKET DIN HARKOV
NADAL, RETRAGERE SAU NU?
C.E. CERE SUSPENDAREA UNOR MEDICAMENTE
FANII LUI TAYLOR SWIFT DOBOARĂ UN GARD ÎN LISABONA

În afară de Aleksei Navalnîi, noua investigație îi vizează pe colaboratorii săi apropiați, Ivan Jdanov, Leonid Volkov şi Liubov Sobol.

Conform anchetatorilor, manifestațiile organizate de Aleksei Navalnîi şi de colaboratorii săi sunt „apeluri la acțiuni extremiste şi teroriste”.

Aleksei Navalnîi, Ivan Jdanov şi Leonid Volkov riscă între șase şi zece ani de închisoare, iar Liubov Sobol între doi şi șase ani de închisoare.

Navalnîi este deja reținut

În august, Aleksei Navalnîi a fost inculpat pentru „atingere adusă drepturilor cetățenilor”, un delict pasibil de trei ani de închisoare.

Aleksei Navalnîi se află în Penitenciarul Pokrov, situat în regiunea Vladimir, la circa 100 de kilometri de Moscova. O instanță judiciară din Moscova a decis, la începutul lunii februarie, condamnarea la trei ani şi șase luni de închisoare a lui Aleksei Navalnîi. Acesta este liderul opoziției ruse, pentru încălcarea condițiilor unei sentințe cu suspendare, un caz de fraudă din 2014 pe care disidentul îl consideră ca având motivație politică.

Instanța a dispus scăderea din sentință a zilelor petrecute de Aleksei Navalnîi în arest la domiciliu. Aleksei Navalnîi a fost arestat preventiv pe 17 ianuarie, la revenirea în Rusia după ce a fost tratat în Germania ca urmare a atacului neurotoxic din august 2020.