• Negociatorul UE pentru Brexit a declarat luni, că încheierea unui pact comercial cu Marea Britanie este încă posibilă.
  • Ruptura finală va fi pe 31 decembrie.
  • Succesul unei înțelegeri depinde de acceptarea de către Londra a „compromisurilor inerente” pentru un acord echitabil, citează Reuters.

Negociatorul Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat luni că încheierea unui pact comercial cu Marea Britanie este încă posibilă, înainte de ruptura finală a țării de blocul de 27 de națiuni, pe 31 decembrie, dar următoarele zile de negocieri vor fi critice.

Un diplomat superior al UE care a participat la un briefing cu ușile închise al lui Barnier cu privire la starea de lucru de la Bruxelles a spus că discuțiile comerciale sinuoase se pot prăbuși, dar pentru un moment „pacientul este încă în viață”.

„S-ar putea să existe acum o cale îngustă către un acord vizibil – dacă negociatorii pot elimina obstacolele rămase în următoarele câteva zile”, a spus un alt diplomat al UE, adăugând că succesul depinde de acceptarea de către Londra a „compromisurilor inerente” pentru un acord echitabil.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

În ciuda lipsei mai multor termene, Marea Britanie și UE au convenit duminică să depună eforturi suplimentare pentru a încerca să evite o divizare turbulentă a legăturilor comerciale la sfârșitul lunii.

„Este responsabilitatea noastră să oferim discuțiilor toate șansele de succes”, a spus Barnier într-un tweet după întâlnirea sa cu reprezentanții naționali ai UE, adăugând că „următoarele zile sunt importante” dacă urmează să fie stabilit un acord comercial pentru 1 ianuarie.

Intrând în ședință, el a declarat reporterilor că diferențele în ceea ce privește concurența liberă și loială și accesul la piețe și la apele de pescuit stau în calea unui acord.

„Și pe aceste puncte nu am găsit echilibrul corect cu britanicii. Deci continuăm să lucrăm ”, a spus el.

Aliații înstrăinați concurează pentru a încheia un nou acord de parteneriat pentru a continua tranzacționarea liberă și pentru a reglementa legăturile de la energie la transport după 31 decembrie, când Marea Britanie părăsește piața unică și uniunea vamală a UE după Brexit.

Diplomați înalți ai UE, care au vorbit sub condiția anonimatului după ce au luat parte la briefing-ul cu ușă închisă al lui Barnier, au declarat că negociatorul a transmis unele progrese limitate în ceea ce privește modul de soluționare a oricăror dispute comerciale viitoare, dar a fost „păzit” de perspectivele unui acord.

Părțile au rămas în contradicție cu privire la prevederile referitoare la ajutorul de stat și s-au îndepărtat din nou de subiectul pescuitului, UE respingând propunerea Marii Britanii pentru o perioadă de tranziție de trei ani din 2021 privind accesul la apele britanice, au spus ei.

„Pacientul încă în viață … dar țineți serviciile funerare pe apelare rapidă”, a spus un diplomat despre modul în care se desfășoară discuțiile.

Britanicii au votat să părăsească cel mai mare bloc comercial din lume la un referendum național în 2016, iar politicienii pro-Brexit au susținut în mai multe rânduri că ajungerea la un acord ar fi ușoară.

După șapte luni de discuții, nu a fost clar dacă Marea Britanie și UE vor putea încheia un acord cu mai puțin de trei săptămâni rămase sau să facă față daunelor economice datorate unui acord negativ din 1 ianuarie.

Acest lucru ar afecta un comerț anual în valoare de miliarde de dolari, ar transmite valuri de șoc prin piețe și va semăna haos în lanțurile de aprovizionare din întreaga Europă, la fel cum continentul se luptă cu ravagii economice provocate de pandemia COVID-19.

Ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, a declarat luni că Marea Britanie are cel mai mult de pierdut în urma Brexit.

„Poporul britanic va fi cel mai mare pierzător din Brexit”, a spus el, numind Brexit „o nebunie politică, economică și istorică”.