Negocierile militare dintre China și India au eșuat. India acuză China că a trimis un număr considerabil de militari la frontieră

Case din regiunea Ladakh Foto: Hepta
  • China şi India se acuză reciproc de eşecul negocierilor pentru reducerea tensiunilor.
  • La începutul lunii octombrie, India a acuzat China că a trimis „un număr considerabil” de militari la frontiera comună.

China şi India s-au acuzat reciproc, luni, de eşecul negocierilor care au rolul reducerii tensiunilor militare în zona frontierei comune, în Himalaya, informează cotidianul Le Figaro. După zeci de ani de tensiuni, în iunie 2020 au avut loc confruntări în Valea Galwan, soldate cu moartea a 20 de militari indieni şi a patru militari chinezi. Acesta a fost cel mai grav incident dintre cele două puteri nucleare după conflictul militar din anul 1962.

Însă negocierile demarate pentru reducerea tensiunilor sunt acum în impas. „China a dat dovadă de bunăvoinţă. Dar exigenţele militare ale Indiei sunt nerezonabile şi nerealiste”, a declarat luni Long Shaohua, un purtător de cuvânt al armatei chineze.

„China nu a fost dispusă, în cursul negocierilor, să discute sugestii constructive şi nu a formulat propuneri de perspectivă”, a acuzat, la rândul său, Ministerul Apărării de la New Delhi.

Cele două ţări au stabilit să menţină contactele şi stabilitatea de-a lungul „Liniei de control”, frontiera de facto din Himalaya.

La începutul lunii octombrie, India a acuzat China că a trimis „un număr considerabil” de militari la frontiera comună, pe fondul tensiunilor din zonele Ladakh şi din sudul Tibetului.

În urmă cu câteva zile, Hua Chunying, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, a acuzat că militari indieni au pătruns ilegal pe teritoriul Chinei, acuzaţii respinse de Guvernul de la New Delhi.