• Un acord de încetare a focului în Gaza ar putea fi semnat la finalul săptămânii viitoare.
  • Oficial american avertizează Iranul cu consecințe „cataclismice” dacă atacă Israelul.
  • Înalți oficiali din guvernele celor trei țări se vor reuni din nou la Cairo înainte la sfârșitul săptămânii viitoare ca să încheie acordul în condițiile prezentate vineri.

Discuțiile de Doha s-au încheiat. Negocieri care ar putea opri războiul din Gaza sau l-ar putea aduce la un nivel nemaiîntâlnit. Toți ochii cancelariilor europene și americane stau pe Qatar, pentru că acolo se va decide încotro o ia situația din Orient care a ajuns să destabilizeze economii și țări din regiune și nu numai.

A venit un comunicat, comunicatul mediatorilor, dat de Ministerul de Externe qatarez. Mediatorii, așa cum știm, sunt Qatar, Egiptul și Statele Unite. Se așteptau ca aceste negocieri să dureze trei zile, au durat doar două zile. Delegația israeliană în acest moment părăsește Qatarul și se întoarce în Israel, unde duminică aterizează, în sfârșit, Antony Blinken, șeful diplomației americane. 

Luni dimineață va avea o întâlnire cu Bibi Netanyahu, premierul israelian. Ulterior, el se va duce în Egipt și Qatar. Nu este neimportantă vizita lui Blinken în Israel, pentru că știm foarte bine că după această rundă de negocieri, este de așteptat răspunsul Iranului și al Hezbollahului vis-a-vis de ceea ce a făcut și Israelul în ultimele luni. 

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Ce spune acest comunicat este că mediatorii, adică cele trei părți, Qatarul, Egiptul și Statele Unite au prezentat acest acord care mai demult a fost stabilit și de președintele Joe Biden în mai 2024.

Să nu uităm că în ultimele luni aceste negocieri între Hamas și Israel au fost blocate. Erau blocate practic din decembrie anul trecut. Au stabilit asta, spun și jurnalistii israelieni, dar și cei palestinieni, ca să mai detalieze chestiunile tehnice în perioada următoare.

Frame-ul va fi al acordului dintre Hamas și Israel pe propunerea americană. Echipele tehnice vor continua să lucreze în zilele următoare, spune acest comunicat, pentru a fi implementat acest acord, inclusiv problemele umanitare și părțile legate de ostațe și deținuți, pentru că și aici, așa cum știm, atât Hamasul cât și Israelul au poziții diferite.

Ce mai anunță această rundă de negocieri de la Doha? În perioada următoare, chiar înainte de finalul săptămânii viitoare, negociatorii se mută în Cairo, deci în Egipt, în speranța de a finaliza acest acord pe frame-ul propus de Statele Unite ale Americii. Din ceea ce spun jurnaliștii israelieni, acordul implementat de Statele Unite nu cuprinde și condiționările făcute de partea israeliană, mai precis ca ei să aibă controlul asupra axei Philadelphia, adică intrarea în Fâșia Gaza dinspre Egipt și axa Ner Tazim. Sunt aceste condiții puse de israelieni, pe care Hamasul nu le acceptă.

Știm foarte bine că la aceste negocieri au participat indirect atât Iranul cât și Hamasul. Qatarul, așa cum știm – ministrul de extern al Qatarului – i-a sunat pe liderii iranieni, dar și pe liderii Hamas, pentru că ei practic negociază Qatarul din poziția Hamasului și a Iranului și a informat despre rezultatele și progresele acestor negocieri. 

Sunt descrise conversațiile ca fiind serioase, constructive și purtate într-o atmosferă pozitivă. Deci este, exact cum spunea de dimineață Haarezul, o „prudență optimistă”, ceea ce arată că în perioada următoare vor fi detaliate progresele tehnice, dar și va mai avea loc o rundă de negocieri în Cairo. 

Urmează să vedem ce va face Hezbollahul și ce va face Iranul, pentru că am văzut că tot Israelul a intrat din nou în panică. Tunelurile celebre din sudul Libanului ale Hezbollah au fost filmate și au fost date publicității, în acest continuu război psihologic în care ei avertizează continuu populația Israelului că vor ataca Israelul, vor răspunde la atacurile din ultimele săptămâni ale israelienilor – atât Hezbollahul, cât și Iranul. 

Citește și