- Sâmbătă au avut loc negocierile oficiale între PNL, USR-PLUS și UDMR
- Joi dimineață, liderii acestor partide au participat la o întâlnire informală cu președintele Klaus Iohannis
- Ludovic Orban spunea că la întâlnirea de la Cotroceni nu s-a discutat despre repartizarea portofoliilor, ci doar chestiuni care țin de cadrul general și de calendar
UPDATE 19.00 Negocierile se reiau duminică, la ora 9.00
Surse din cadrul Alianței USR PLUS au afirmat că negocierile se vor relua duminică dimineața, după ce în cursul zilei de sâmbătă nu s-a ajuns la nicio concluzie.
Advertisment
PNL a cerut USR-PLUS și UDMR să cedeze șefia Camerei Deputaților. USR-PLUS, pe de altă parte, vrea conducerea camerei pentru Dan Barna. Orban susține că șefia Camerei Deputaților trebuie să aparțină unui politician cu experiență, așa cum este el. În acest context, USR-iștii spun că funcția de premier ar trebuie să aparțină lui Dacian Cioloș, care are cea mai multă experiență.
Pentru a evita propunerea numirii lui Cioloș în fruntea Guvernului, PNL a propus ca funcția de președinte al Camerei Deputaților să fie exclusă din Protocol. Acest lucru se traduce prin faptul că fiecare formațiune își va desemna un candidat și va câștiga cel care adună cel mai multe voturi în Plen.
Recomandări
Sursele menționate spun că nici această soluție nu a fost acceptată. USR-PLUS nu poate accepta acest lucru pentru că îl suspectează pe Orban că va negocia negocia voturile cu PSD. Pe de altă parte, PNL spune că USR-PLUS se teme de competiție pentru că știe că nu va obține votul Plenului.
UPDATE 17.30: PNL, USR-PLUS și UDMR au convenit asupra conducerii unor comisii de specialitate
În discuțiile de sâmbătă reprezentații PNL, USR-PLUS și UDMR au convenit asupra conducerii comisiilor de specialitate din Camera Deputaților, au declarat pentru MEDIAFAX surse politice.
PNL va avea șefia comisiilor de buget, finanţe şi bănci, de transporturi și infrastructură, de sănătate, de apărare, comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, Comisia permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, organizarea şi funcţionarea şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului
USR-PLUS va conduce Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, Comisia pentru muncă şi protecţie socială, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, Comisia parlamentară specială pentru controlul activităţii Serviciului de Informaţii Externe, Comisia comună pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, Comisia parlamentară pentru Codul electoral.
UDMR i-a revenit Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice și Comisia pentru industrii şi servicii.
UPDATE 15.30 Surse: Orban și Barna nu au ajuns la nicio concluzie. Negocierile se vor relua duminică
PNL, USR-PLUS și UDMR vor relua mâine discuțiile, după ce negocierile de sâmbătă s-au încheiat în jurul orei 15:30 fără un rezultat, după circa șase ore.
Potrivit unor surse, negocierile au eșuat pentru că USR-PLUS și UDRM vor ca fiecare formațiune din alianță să aibă o funcție importantă, respectiv: PNL să numească premierul, USR PLUS, șefia Camerei Deputaților, iar UDMR să stabilească cine va conduce Senatul.
Pe de altă parte, PNL vrea să dețină două din cele trei funcții ale Parlamentului și Guvernului, invocând faptul că a avut cele mai multe voturi la alegerile din 6 decembrie.
Într-un comunicat comun, cele trei formațiuni politice anunță că echipele de negociere ale PNL, USR-PLUS și UDMR au avut o primă rundă de discuții pentru constituirea noii majorități parlamentare.
„A fost convenită structurarea negocierii pe trei paliere, cel politic, cel legat de programul de guvernare și cel privitor la funcționarea majorității parlamentare”, conform comunicatului comun.
La negocierile politice fiecare formațiune și-a prezentat punctul de vedere referitor la organizarea și funcționarea coaliției.
În ceea ce privește programul de guvernare, a fost stabilită structura acestuia și modul în care se armonizează programele celor trei formațiuni politice, fiind făcute progrese pe o serie de capitole.
Totodată, s-au convenit coordonatele activității comune la nivel parlamentar care stau la baza funcționării majorității.
UPDATE 14.00. Negocierile continuă între USR PLUS, PNL și UDMR pentru formarea noului Guvern
Potrivit surselor Aleph News, discuția privind împărțirea ministerelor nu a început, pentru că USR PLUS vrea una dintre următoarele două variante: Cioloș în funcția de prim-ministru sau Dan Barna în funcția de șef al Camerei Deputaților.
UPDATE 13.30. Dragoș Pîslaru (USR-PLUS) anunță finalizarea negocierilor pe capitolul de digitalizare
Dragoș Pîslaru anunță că au fost finalizate negocierile pe capitolul digitalizare al programului comun de guvernare USRPLUS-PNL-UDMR.
Într-o postare pe Facebook, Dragoș Pîslaru anunță primul succes al negocierilor de sâmbătă dintre USRPLUS, PNL și UDMR.
„Fum alb pe primul capitol din Programul comun de Guvernare al coaliției USRPLUS-PNL-UDMR. Și ce capitol fain pentru o revoluție a bunei guvernări – capitolul legat de digitalizare!!! Suntem pe drumul cel bun pentru o Românie orientată spre viitor”, a scris fostul ministru al Muncii.
„Grupul pentru programul de guvernare a închis capitolul Digitalizare. Pentru că secolul… XXI. USR PLUS, PNL și UDMR la aceeași masă. Am stabilit cadrul de lucru, progresăm. Reformăm România”, a scris pe rețeaua de socilizare și Cristian Ghinea (USRPLUS).
Culisele negocierilor PNL-USR PLUS-UDMR pentru Guvern
Sâmbătă încep negocierile oficiale între cele trei partide – PNL, USR-PLUS și UDMR – pentru formarea unei majorități parlamentare și a guvernării comune, după ce joi dimineață liderii acestor partide au participat la o întâlnire informală cu președintele Klaus Iohannis.
Președintele PNL, Ludovic Orban, spunea despre viitorul guvern că nu vor fi înființate „ministere pentru portofolii”. El a precizat că la întâlnirea de la Cotroceni nu s-a discutat despre repartizarea portofoliilor, ci doar chestiuni care țin de cadrul general și de calendar.
„Nu a existat niciun fel de discuție legată de repartizare de portofolii. Am discutat lucruri care țin de cadrul general, de voința de a forma o majoritate de centru-dreapta și de calendar. Ne dorim să finalizăm cât mai repede aceste negocieri. Un guvern în care să nu înființăm ministere pentru portofolii și care să aibă un număr cât mai redus de ministere – 16, 17 maxim 18 ministere, astfel încât să existe cu adevărat ministere care să aibă competențe serioase și capacitatea de a pune în aplicare programul de guvernare”, a spus Ludovic Orban.
Liberalii au anunțat că îl susțin pe actualul ministru al Finanțelor, Florin Cîțu, pentru funcția de premier. Totodată, PNL vrea șefia Camerei Deputaților pentru Ludovic Orban.
Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, membru al echipei de negociere a USR pentru formarea noului guvern, spune că, „într-un parteneriat adevărat” PNL nu poate avea și funcția de premier, și pe cea de președinte al Camerei Deputaților.
„Totuși, trebuie să spun că sunt două funcții foarte importante la nivelul statului, Parlament și Guvern, prim-ministru și președintele Camerei Deputaților. Într-un parteneriat adevărat nu un singur partid poate să aibă ambele funcții”, a afirmat, vineri seara, la Digi24, Dominic Fritz.
Potrivit unor surse politice, liberalii nu vor să renunțe la ministere precum Apărare, Externe, Justiție, Transporturi sau Dezvoltare, dar ar putea renunța la portofolii precum Educație, Sănătate, Muncă, Tineret și Sport, Agricultură și Cultură.
Pe de altă parte, Alianța USR PLUS vizează două ministere importante, respectiv Finanțe, unde ar putea fi ministru Claudiu Năsui sau Anca Dragu, precum și Ministerul Dezvoltării.
Partenerii noștri