- DNA poate face percheziții domiciliare și informatice în cazul Tătaru.
- Procurorii l-au supravegheat 5 luni pe Tătaru.
- 45 de persoane i-ar fi dat mită lui Tătaru în birou.
- Ritual: Tătaru număra banii din dulap în fiecare dimineață.
- Nelu Tătaru: „Nu am condiționat niciodată actul medical”.
Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, rămâne astăzi fără imunitate parlamentară, după ce DNA a cerut aviz Parlamentului, acuzându-l pe Tătaru de luare de mită în formă continuată.
După ce l-au supravegheat timp de 5 luni, cu mandat de la judecătorii Curții Supreme de Justiție, procurorii DNA au descoperit că – în iunie acest an – Tătaru ar fi luat mită de la un pacient, în biroul
său din spitalul din Huși, chiar și în timpul unei ședințe a Parlamentului, la care era contectat prin videolink.
După avizul Parlamentului, ce vor face procurorii?
DNA vrea să-și continue ancheta în acest moment, dar nu poate, pentru că Nelu Tătaru este deputat și este protejat de imunitatea parlamentară. Vor să facă percheziții în biroul său din Huși, din spitalul din Huși, biroul care în acest moment este sigilat. N-a putut să intre nimeni în biroul său.
Ei speră să mai găsească acolo tot felul de lucruri pe care le-a primit, nu le-a cerut, dar le-a primit Nelu Tătaru de la pacient sau aparținător, pentru că în referantul care l-au trimis parlamentului, procurorii descriu chiar și un mod de operare pe care întâi l-au aflat de la pacienți, ulterior l-au aflat și investigatorii sub acoperire care au intrat în spital și au văzut ce se întâmpla.
Dar după aceea, bineînțeles, că procurorii au avut camere în biroul lui Nelu Tătaru și au putut să-l filmeze în toată plenitudinea lui. Camere instalate, bineînțeles, cu mandat de supraveghere tehnică de la judecătorii Curții Supreme.
Nelu Tătaru a fost cinci luni filmat, timp în care în aceste luni, Nelu Tătaru chiar se descrie în acest referat. Cinci luni în care zilnic în biroul lui Nelu Tătaru veneau oameni simpli, oameni necăjiți, oameni cu probleme de sănătate, oameni care așteptau de la Nelu Tătaru o salvare în ceea ce privește problemele lor de sănătate, pentru că este medic-chirurg la spitalul din Iași.
Oameni care lăsau pe masa lui Nelu Tătaru tot felul de bani, între 50 de lei și 150 de lei, 200 de lei lăsau oamenii, inclusiv de mai multe ori, ca să li se dea o rețetă medicală sau ca să facă un consult, sau pentru consult înainte, sau după operație, pentru internări, pentru diverse lucruri, fapte încadrabile la luarea de mită.
Bineînțeles că apare problema și cu găina, și cu ouăle, și cu vodka, și șampania pe care ar fi luat-o Nelu Tătaru. Imaginile sunt ale procurorilor, sunt filmări ale procurorilor din referatul procurorilor, zeci de oameni.
Bineînțeles, după ce procurorii vor primi, foarte probabil, avizul pozitiv din partea Parlamentului României, după ce actele ajung la DNA Iași, foarte probabil că procurorii vor lua o măsură preventivă pentru Nelu Tătaru. O să vedem sub ce formă va fi acea măsură preventivă, nu se crede că va fi arestare, dar foarte probabil va fi un control judiciar pe cauțiune sau nu.
E adevărat, că asta susțin și procurorii, n-a cerut, dar îi băga în buzunarul de la halatul său de medic, sau în dulap. Avea un dulap undeva pe hol, iar dimineața Nelu Tătaru venea la șase și un sfert, inclusiv sâmbăta și duminica și își număra banii pe care îi strânsese cu o zi înainte. Deci avea tot felul de ritualuri.
Nu pot să spui că Nelu Tătaru nu avea bani. Avea bani de la parlament, sute de mii de lei. Avea bani că e șeful Comisiei de Sănătate, avea bani de la spital. Cam în jur de 10.000 de euro bani publici și cu toate acestea lua de la oameni amărâți. Până și cei 50 de lei de care oamenii probabil ar fi avut mai multă nevoie decât el.
Lucrul acesta s-a întâmplat pe 25 iunie când procurorii l-au descoperitm pentru că registrele sunt audio-video, și pe audio se aude ședința parlamentului la care participa Nelu Tătaru prin video-link.
Și în acel moment, susține DNA Iași, că a luat bani de la pacienți.