• Trei echipe de investigație au legat asasinatul lui Boris Nemțov de otrăvirea lui Alexei Navalnîi.
  • Valery Sukharev, personajul comun în asasinate și tentative, este un agent FSB.
  • Kremlinul a negat orice legătură, FSB n-a comentat.

Boris Nemțov a fost asasinat chiar pe trotuarul din fața Kremlinului, într-o operațiune care a șocat, în acea seară de februarie multe capitale ale lumii. Acum, după șapte ani, trei echipe de jurnaliști de investigație de la BBC, Insider și Bellingcat au dezvăluit ceva și mai șocant. În Rusia lui Vladimir Putin, nimic nu e întâmplător. Dar mai întâi a fost Nemțov.

Boris Nemțov a fost starul politic al generației sale. A apărut pe scenă în anii nouăzeci și părea că întruchipează speranța împărtășită de milioane de ruși, anume că o țară prosperă și democrată poate rezulta din prăbușirea URSS.

„În general, sunt convins că prosperitatea în această țară o să vină cu noua generație, care s-a născut sub Gorbaciov. Când acești oameni vor veni la putere, vom înflori!”, spunea Boris Nemțov.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

În 1997, având încă treizeci și ceva de ani, ajunge vicepremier. Unii credeau că, într-o bună zi, va fi președintele Rusiei. În schimb, țara a luat-o pe alt drum.

Împins la periferia politică, Nemțov a devenit cel mai vocal critic al modului cum Putin conducea.

În februarie 2015, Nemțov le-a spus reporterilor că mama sa, care avea optzeci și șase de ani, l-a avertizat de mai multe ori. 17 zile mai târziu, asasini necunoscuți l-au împușcat pe Nemțov de patru ori în spate. A murit la fața locului.”

Jurnaliștii au probat, în premieră, că Nemțov, omul care se opunea anexării Crimeei și vorbea, încă de atunci, de gândul lui Putin de invadare a Ucrainei, a fost urmărit de Serviciul Federal de Securitate (FSB), fiind prima dovadă în acest sens.

În anul uciderii sale, Boris Nemțov era urmărit de un agent guvernamental legat de o echipă secretă de asasini. Potrivit documentelor, numele agentului este Valery Sukharev și toate probele arată că este în FSB.

Agentul Serviciului Federal de Securitate care l-a urmărit pe Nemțov, l-a spionat și pe un apropiat al acestuia. Vladimir Kara Murza, care a fost de două ori otrăvit, de două ori a fost în comă și de două ori a scăpat cu viață.

Punând mâna pe baza de date Magistral a rușilor, scoasă la vânzare pe piața neagră, jurnaliștii au mai descoperit că același agent FSB, care umbla după Nemțov și care i-a urmărit și asistentul, a fost în contact direct și cu gruparea de asasini care l-au otrăvit pe Alexei Navalnîi cu Noviciok.

Încercarea de asasinat asupra lui Navalnîi, în combinație cu otrăvirea sa, l-au făcut pe Vladimir Kara Murza să tragă o concluzie șocantă. În secolul XXI, într-o țară europeană, există o echipă profesionistă de asasini angajată de stat care are ca job să ucidă, să elimine fizic oponenții politici. Asta este realitatea în Rusia lui Vladimir Putin.

Acum, această investigație a descoperit că omul conectat profund cu acea echipă de asasini și poate cu cazul Navalnîi îl urmărea pe Boris Nemțov, prin Rusia, în lunile, săptămânile și zilele care au dus uciderea lui.