• Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat că schimburile recente de focuri între Israel și Hezbollah nu reprezintă „sfârșitul” conflictului.
  • Armata israeliană a efectuat atacuri aeriene asupra sudului Libanului.
  • Orice escaladare semnificativă a conflictului ar putea atrage implicarea Iranului și a Statelor Unite.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat că „acesta nu este sfârșitul” după ce Israelul și Hezbollah, susținut de Iran, au făcut schimb de focuri puternice în sudul Libanului, într-o escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu, scrie The Independent.

Tirul transfrontalier de rachete și drone a fost cea mai mare zi de atacuri de când conflictul dintre Hezbollah și Israel a fost reaprins în octombrie anul trecut, după ce gruparea Hamas, susținută de Iran, a condus o incursiune mortală în Israel.

Armata israeliană a declarat că a lovit Libanul, al cărui sud este controlat de Hezbollah, duminică dimineața cu aproximativ 100 de avioane pentru a contracara un atac al miliției susținute de Iran.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS

Hezbollah a tras apoi sute de proiectile și drone spre Israel, susținând că au tras 320 de rachete Katyusha și au lovit 11 ținte militare în ceea ce a numit „prima fază” a represaliilor sale pentru asasinarea de către Israel a lui Fuad Shukr, un comandant de rang înalt al Hezbollah, luna trecută.

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi nu este sfârșitul poveștii”, a declarat Netanyahu într-o declarație postată pe X, fostul Twitter.

Referindu-se la liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, și la conducătorul Iranului, Ali Khamenei, Netanyahu a adăugat că cei doi „ar trebui să știe că acesta este un alt pas pe calea schimbării situației din nord”.

Nasrallah, vorbind duminică târziu, a susținut că Hezbollah nu a folosit rachete de precizie în loviturile sale, dar că le-ar putea folosi în viitorul apropiat. „Vom evalua impactul operațiunii de astăzi. Dacă rezultatele nu sunt considerate suficiente, vom răspunde altă dată”, a declarat el.

Într-un discurs lung, el a adăugat că Hezbollah a vizat o bază militară israeliană de informații chiar lângă Tel Aviv și a exclus să vizeze infrastructura civilă. Cu toate acestea, fotografii din orașul de coastă israelian Acre au arătat că mai multe case au fost avariate de salvele de rachete, deși nu au fost raportate victime civile.

Trei decese în rândul civililor au fost confirmate în Liban, dar niciunul în Israel, unde pagubele par a fi limitate. Cu toate acestea, Israelul a declarat că un soldat din marină a fost ucis și doi au fost răniți în timpul luptelor din regiunile nordice.

Orice escaladare majoră a luptelor, care au început în paralel cu războiul din Gaza, riscă să se transforme într-o conflagrație regională care atrage Iranul, susținătorul Hezbollah, și Statele Unite, principalul aliat al Israelului.

Ministrul de Externe al Israelului a declarat că țara sa nu dorește un război la scară largă. Diplomații care au vorbit sub rezerva anonimatului au afirmat ulterior că Israelul și Hezbollah au făcut schimb de mesaje prin intermediari pentru a preveni o nouă escaladare.

Casa Albă a declarat că Președintele american Joe Biden urmărește evenimentele. „Vom continua să sprijinim dreptul Israelului de a se apăra și vom continua să lucrăm pentru stabilitatea regională”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Sean Savett.

Egiptul, unul dintre mediatorii discuțiilor privind încetarea focului în Gaza, a avertizat împotriva pericolelor deschiderii unui nou front de război în Liban. Ministrul britanic de Externe, David Lammy, a făcut, de asemenea, apel la evitarea unei escaladări „cu orice preț”.

Hamas și Houthis, care controlează părți din Yemen, au lăudat ultimul atac al Hezbollah asupra Israelului.

Citește și