• Mai mulți parlamentari democrați intenționează să boicoteze discursul lui Netanyahu în semn de protest.
  • Proteste pro-palestiniene sunt așteptate la Washington, iar activiștii pentru pace au organizat deja un protest la Capitoliu.
  • Netanyahu se confruntă cu o presiune internațională și internă crescândă, inclusiv din partea Curții Penale Internaționale.

Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, se va adresa unei sesiuni comune a Congresului SUA în încercarea de a consolida sprijinul pentru războiul său din Fâșia Gaza, scrie BBC.

Benjamin Netanyahu a fost invitat de Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, al cărui Partid Republican încearcă să demonstreze un sprijin neclintit pentru Israel. Însă mai mulți parlamentari democrați intenționează să boicoteze discursul în semn de protest față de numărul mare de palestinieni uciși de ofensiva Israelului.

Netanyahu a sosit luni în SUA. După ce se va adresa Congresului miercuri, el se va întâlni cu Președintele Joe Biden și cu vicepreședintele Kamala Harris, apoi va avea o întâlnire separată cu candidatul republican la președinție Donald Trump.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

„Abia aștept să-l întâmpin pe Bibi Netanyahu la Mar-a-Lago în Palm Beach, Florida”, a declarat Trump într-o postare pe Truth Social, folosind o poreclă comună pentru Prim-ministrul israelian. Netanyahu a declarat că va „prezenta adevărul despre războiul nostru corect” în timpul discursului său în fața Congresului, în ceea ce este prima sa călătorie în SUA de la începutul conflictului cu Hamas.

Premierul israelian se confruntă cu o presiune internațională și internă tot mai mare cu privire la modul în care a gestionat războiul, care a început în urmă cu aproape 10 luni. În mai, procurorul Curții Penale Internaționale, Karim Khan, a solicitat un mandat de arestare împotriva lui Netanyahu pentru presupuse „crime de război”.

Iar luna aceasta, Curtea Internațională de Justiție a decis că ocuparea teritoriilor palestiniene de către Israel este „ilegală”, o concluzie pe care Israelul o respinge. De asemenea, mii de protestatari pro-palestinieni sunt așteptați la Washington pentru o „zi a furiei”. Președintele Johnson a avertizat împotriva protestelor în interiorul Camerei Reprezentanților, spunând că vor avea loc arestări „dacă va trebui să o facem”.

Marți, aproximativ 200 de activiști pentru pace evrei americani au organizat un protest în complexul clădirii Capitoliului. În cele din urmă, poliția i-a îndepărtat pe protestatari, care purtau tricouri roșii pe care scria „Nu în numele nostru” și „Evreii spun să nu mai înarmăm Israelul”.

Vizita lui Netanyahu la Washington are loc în contextul în care relațiile sale cu SUA au devenit tensionate, în special în rândul democraților de frunte. Președintele Biden a devenit, de asemenea, mai critic la adresa Israelului pe măsură ce războiul continuă și numărul morților din Gaza crește. Biden, care a renunțat duminică la alegerile prezidențiale, a fost supus unor presiuni politice din partea stângii partidului său pentru a face mai mult pentru a convinge Israelul să își limiteze războiul din Gaza.

Vicepreședintele Harris, care este în prezent candidatul democrat prezumtiv, nu își va exercita rolul constituțional de Președinte al Senatului în timpul discursului lui Netanyahu.

Cel puțin nouă senatori și-au anunțat intenția de a nu participa la eveniment, potrivit Washington Post.

Senatorul de Illinois Dick Durban se numără printre aceștia. El a declarat că este alături de Israel, dar că nu va sta în picioare și nu îl va aplauda pe actualul său lider. Bernie Sanders, din Vermont, a declarat, de asemenea, că va lipsi de la discurs în semn de protest față de „războiul total” dus de guvernul lui Netanyahu în Fâșia Gaza.

Israelul a lansat o campanie în Gaza pentru a distruge Hamas ca răspuns la un atac fără precedent asupra sudului Israelului la 7 octombrie, în timpul căruia aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise și alte 251 au fost luate ostatice. Mai mult de 39.000 de persoane au fost ucise în Gaza de atunci, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriu, ale cărui cifre nu fac diferența între civili și combatanți.

Miercuri, Organizația Mondială a Sănătății s-a declarat „extrem de îngrijorată” cu privire la posibilitatea apariției unui focar al virusului poliomielitic foarte infecțios în Gaza, după ce au fost găsite urme în apele reziduale.

Citește și