• Trimisul lui Biden, Amos Hochstein, a ajuns în Orientul Mijlociu
  • Mâine ajunge și Antony Blinken în Israel și Egipt
  • Atacul Israel asupra Iranului va fi intensificat după atacul asupra casei lui Netanyahu
  • Netanyahu împlinește astăzi 75 de ani

Atacul Israelului asupra Iranului va veni, dar va veni când va dori Israelul. Și cele mai recente previziuni vorbesc de două săptămâni, adică exact când vor fi alegerile prezidențiale în Statele Unite. Până atunci, premierul israelian Benjamin Netanyahu, cunoscut jucător politic la nivel internațional, pare să jongleze cu războiul și între candidații la președinție ai Americii.

Dacă nu-i place ce aude de la Biden, îl sună pe Trump și-l pârăște pe Biden la Trump. Apoi se sfătuiește cu el ce să facă și cum să facă, de fapt, cu Iranul.

N-ar fi pentru prima și nici pentru ultima oară când se întâmplă acest lucru. Însă atacul Israelului asupra Iranului pare să fie mai aproape ca niciodată.

Recomandări

MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI
PUTIN RIPOSTEAZĂ
CLIMA PROVOACĂ DISCUȚII
JAMIE E ELIBERAT

Cum arată situația dintre Israel și Iran? 

Tocmai a fost o alertă la Ben Gurion, dar a fost o alertă privind niște drone.

Aeroportul a fost închis 10 minute. Bineînțeles că toată lumea stă în tensiune, având în vedere pregătirea acestui răspuns pe care Israelul o face asupra Iranului. 

Aseară au stat 6 ore în ședință miniștrii israelieni cu Bibi Netanyahu, dar nu au luat o decizie, pentru că atunci când va avea loc acest atac, și acest atac va avea loc – spune Israelul foarte ferm – până la legerile prezidențiale din Statele Unite, atunci cabinetul, înainte acestui atac al Israelului, va trebui să îl îngrituiască pe Bibi Netanyahu și pe ministrul apărării Yoav Gallant, care este mai apropiat de zona democrată din Statele Unite, să conducă și să declanșeze acest atac. 

Deci, înainte de acest atac, cu siguranță va fi o ședință de cabinet a israelienilor, care va da undă verde celor doi să declanșeze acest atac. Aseară au spus, după ce au stat 6 ore, că n-au discutat despre momentul și modul cum va ataca Iranul.

Bineînțeles că presa israeliană dă o serie de informații, ca și presa americană. Israelul, potrivit ziariștilor israelieni, a cerut Statelor Unite asistență defensivă și ofensivă împotriva Iranului, iar Washingtonul, Casa Alba, a fost de acord doar cu aspectul defensiv. Adică, mai pe românește, americanii nu vor să mai intre într-un alt război, nu vor un război direct cu Iranul, în care să-i atragă Israelul.

De cealaltă parte, vedem că în ultimele zile, ministrul de externe iranian face un turneu în statele arabe, în zona aliaților Iranului. A fost în Turcia, a fost în Qatar, mi se pare că acum ajunge în Bahrein. Bahrein e foarte important. Cumva, mesajul Iranului către statele arabe este următorul – „dacă veți da drept de survol a Israelului să ne atace, veți deveni inamicii noștri“. 

Iar astăzi am văzut că Gărzile Revoluționare, care practic înseamnă armata iraniană, au spus așa: „orice act al Israelului va avea un răspuns disproporționat”, adică ei vor ataca și mai mare, răspunsul Iranului va fi și mai puternic decât atacul Israelului, pentru că Iranul vrea să-și menține această capacitate de dezangajare în zonă, ca fiind forța cea mai puternică din Orientul Mijlociu.

„Dacă Israelul atacă siturile noastre militare, răspunsul nostru va fi mai puternic decât se așteaptă israelienii. Dacă instalațiile nucleare, pentru că și astea sunt în discuție, sunt atacate, Iranul va răspunde și își va renegocia politica nucleară”. Asta înseamnă că va deveni stat nuclear.

„Sfera și intensitatea răspunsului nostru nu vor fi aceleași ca înainte dacă orice infrastructură este deteriorată“.

Știm foarte bine că de 20 de ani Bibi Netaneau așteaptă, visul lui cel mare este să atace Iranul, să arată că, practic, forța principală din Orientul Mijlociu este Israelul, forța militară și nu Iranul. 

Bineînțeles că toată discuția asta și toată această atmosferă complică foarte mult viața candidaților în Statele Unite, la președinție. Nici războiul din Ucraina, nici războiul din Gaza nu sunt foarte bine primite de publicul american. Americanii se preocupă de problemele lor, de problemele economice, de inflație, de joburi și nu neapărat de război.

Este complicat pentru ambii candidați la președinție, pentru că știm foarte bine, că de 20-30 de ani de când e la putere, Netanyahu se luptă cu democrații- by the way, azi e ziua lui Bibi Netanyahu, împlinește 75 de ani, este de 31 ani în politică, în politica de prim rang a Israelului, de 13 ani este premier.

Nu este pentru prima oară când Bibi Netanyahu le complică viața democraților pe situația din Orientul Mijlociu și pe ceea ce face Israelul.

Numai că acum, în Statele Unite, ne uităm în fiecare zi pe sondaje și ambii candidați sunt bară la bară, Kamala Harris cu Donald Trump. 

De exemplu, dacă unul dintre candidați spune ceva împotriva palestinienilor în Michigan, care este swing state, va pierde voturile din Michigan.

Iar, de exemplu, dacă în Pennsylvania unul dintre ei vorbește ceva rău de Israel, va pierde Pennsylvania. Deci, pentru ei, efectiv, pentru ambii candidați – și Donald Trump, și în special Kamala Harris, care are baza partidului pro-palestiniană – este foarte complicat. Ar vrea ca acest război din Gaza să dispară și toată situația cu Bibi Netanyahu.

Dar, foarte probabil, Bibi joacă și în planul american, având în vedere ultimele declarații ale lui Donald Trump, care spune foarte clar, Bibi nu se înțelege cu Biden, știm foarte bine că asta se întâmplă de mulți ani, de când Biden era în congresul american, iar Bibi, când nu-i convine ceva, când nu-i convin discuțiile cu Casa Albă, îl pârăște pe Biden la Donald Trump, iar Donald Trump, știm foarte bine că este un susținător, practic cel mai mare susținător al atacului împotriva Iranului, având în vedere că Statele Unite, sub comanda sa, l-a omorât pe generalul Soleimani. 

Atacul Israelului va veni înainte de alegerile din SUA. Cum se va vedea asta în sondaje

În sondaje, ar dezavantaja-o pe Kamala Harris în mod clar. Știm foarte bine că baza partidului democrat – vedem ce spune Bernie Sanders, că israelienii ucid în Gaza, ucid în Liban cu armele americane.

Jurnaliștii israelieni pro-Bibi Netanyahu sunt foarte atenți la ceea ce se întâmplă în Statele Unite, sunt mai atenți la sondajele din Statele Unite decât la cota de încredere a lui Bibi.

Pentru Netanyahu este fundamental ca Donald Trump să câștige, pentru că le este frică. A fost un sincron, o ambianță din weekend cu Kamala Harris, în discuție cu un protestatar pro-palestinian, prin care s-a înțeles că Kamala Harris este de acord că în Gaza se comite genocid. 

Le este frică că dacă Kamala Harris vine la Casa Albă, va impune un embargo armamentului pe care Statele Unite îl trimit și trimit foarte mult în Israel.

Citește și