Netanyahu nu vrea să pună capăt războiului, spune un fost diplomat israelian: „Îl ajută din punct de vedere politic”

Lărgirea operațiunilor militare ale Israelului în Gaza și Liban – și răspunsul care se profilează la atacul Iranului cu rachete – sunt o dovadă a nevoii prim-ministrului Benjamin Netanyahu de supraviețuire politică, a declarat un fost diplomat israelian pentru CNN.

„Netanyahu nu vrea să pună capăt războiului”, a declarat fostul consul general al Israelului la New York, Alon Pinkas, pentru Lynda Kinkade de la CNN.

„A vrut să extindă, să prelungească războiul pentru a crea… o atmosferă de război, care este importantă pentru el din punct de vedere politic și oportună pentru el din punct de vedere politic”, a spus Pinkas, care vorbea de la Tel Aviv.

Imaginea de sine a lui Netanyahu ca „Domnul Securității” părea zdrobită irevocabil de atacul Hamas din 7 octombrie, dar de atunci a făcut o întoarcere.

Războiul pentru eliminarea Hamas din Gaza rămâne în mare măsură popular în Israel, dar a ridicat întrebări complexe cu privire la ocupația pe termen lung, relațiile cu palestinienii și conflictul cu vecinii Israelului, inclusiv reprezentanți susținuți de Iran, cum ar fi Hezbollah din Liban.

Obiectivele de război ale Israelului s-au extins pentru a viza Hezbollah, iar cabinetul lui Netanyahu cântărește răspunsul său la atacul cu rachetă al Iranului din 1 octombrie.

„Nu îl văd punând capăt războiului”, a spus Pinkas, invocând respingerea repetată a lui Netanyahu a planurilor postbelice ale președintelui american Joe Biden în Gaza și refuzul de a încheia un acord de încetare a focului pentru ostatici.

„Nici măcar nu mai pomenește de ostatici, mai sunt 100 de ostatici în Gaza”, a spus el.

Doar o încetare a focului în Gaza – unde Pinkas crede că Israelul și-a atins deja obiectivele de război – ar putea duce la o detensionare în Liban, totuși premierul a „refuzat în mod legitim, dar în mod greșit”, să vadă această logică.

Exit mobile version