- Macron trimite ajutor în Liban și cere încetarea focului de la graniță.
- Autoritatea Palestiniană cere alăturarea la BRICS.
- Șef din Hamas s-a întâlnit cu adjunctul MAE rus, ostaticii ruși vor avea prioritate la eliberare.
Scurgerile de informații și documente din Pentagon – care descriau ce pregătiri face Israelul pentru a ataca Iranul – se pare că ar fi amânat puțin intervenția militară israeliană. Informația privind amânarea atacului a fost publicată astăzi de presa britanică și a fost preluată de presa israeliană și cea americană. Însă, până acum nu există confirmări oficiale despre o amânare.
Advertisment
Cu toate acestea, Premierul israelian Netanyahu a ieșit la rampă tot astăzi să spună publicului că este dezamăgit de pozițiile lui Macron în cazul Libanului și că Israelul va răspunde Iranului.
În documente se vorbește despre o monitorizare a mișcărilor pe care le face Israelul, pentru că se menționează ce exerciții militare face astfel încât să fie vizat Iranul. În mod clar, acele documente au fost scurse cu intenție. Documentele făceau referire la cele două tipuri de rachete balistice pe care le puteau folosi Israelul. Ideea documentelor este că un tip de rachete puteau lovi inclusiv în subteran. Al doilea tip de rachete avea o rază de până la 2.000 de km. Acest lucru înseamnă că dacă ar fi fost lansate din avioane, Israelul nu ar mai avea nevoie de dreptul de survol.
Recomandări
Documentele nu erau atât de compromițătoare. Ideea lor este ca Netanyahu să fie cât mai ocupat și să nu lanseze un atac. Presa internațională a pus pe baza acestei situații, o posibilă amânare a atacului.
Important este anunțul lui Blinken care a declarat că începe negocierea unui acord temporar de încetare a focului și pentru eliberarea a zece ostatici cu Hamas.
Citește și
- Târgu Mureș deschide primul Smart Hospital din România. Toni Popescu: „Tehnologia medicală este insuficientă în țara noastră”
- Vei putea mânca stridii crescute în Marea Neagră. Cercetător: „Echilibrul ecosistemului din mare nu va fi influențat”
- Ce promit partidele pentru educație? Radu Szekely: „Nu avem planuri cadru și nu s-a investit suficient”