Netanyahu susține că Israelul va asculta SUA, dar va lua deciziile finale pe baza interesului său național

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu speaks at a press conference in the Kirya military base in Tel Aviv, Israel, on October 28. Abir Sultan/Pool/AFP/Getty Images

Israelul va asculta SUA, dar va lua deciziile finale pe baza interesului său național, a declarat biroul premierului israelian, în timp ce speculațiile privind răspunsul său la un atac major cu rachete iranian continuă, scrie BBC.

Scurta declarație de peste noapte a fost emisă ca răspuns la o știre din Washington Post, potrivit căreia Benjamin Netanyahu ar fi spus SUA că este dispus să țintească situri militare din Iran, mai degrabă decât instalații nucleare sau petroliere.

Citând doi oficiali, Post a afirmat că Netanyahu a făcut aceste comentarii în timpul unei convorbiri telefonice cu președintele american Joe Biden, miercurea trecută, când au discutat despre intenția Israelului de a riposta. Iranul a lansat aproape 200 de rachete balistice către Israel la 1 octombrie. Majoritatea proiectilelor au fost interceptate, a declarat armata israeliană.

La acea vreme, Netanyahu a declarat că Iranul a făcut o „mare greșeală” și că va „plăti pentru ea”. Declarația israeliană de peste noapte, trimisă împreună cu un link către articolul din Washington Post, spunea: „Ascultăm gândurile guvernului american, dar vom lua deciziile finale pe baza nevoilor de securitate națională ale Israelului”.

Potrivit unui oficial anonim citat în Post, lovitura de retorsiune a Israelului ar fi menită să evite aparența unei „interferențe politice” în viitoarele alegeri prezidențiale din SUA, care vor avea loc peste mai puțin de o lună.

Analiștii au afirmat că o lovitură asupra instalațiilor petroliere iraniene ar putea duce la creșterea prețului petrolului și, prin urmare, ar putea afecta sondajele, care sugerează în prezent o cursă strânsă între vicepreședintele Kamala Harris și fostul președinte Donald Trump. Prețul țițeiului a crescut cu 5% la începutul lunii, imediat după ce președintele Biden a vorbit despre posibilitatea unei lovituri israeliene asupra infrastructurii petroliere iraniene.

Exit mobile version